Abonnementsartikel

Når man hører hjemme på landet, væk fra storbyen, og har direkte adgang til egen skov, så kan valget af opvarmningsmetode være nemt. Det var det i hvert fald for ejeren af en større skov, jagt- og landbrugsejendom ved Mørkøv på Vestsjælland.

Ikke mindst, fordi den tidligere opvarmningsmetode var en blandet affære.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- I hovedbygningen var det flere store brandkedler, et oliefyr samt et mindre pillefyr, der slet ikke kunne varme nok op, fortæller Niels Olsen, Gyrstinge VVS A/S.

rich-media-2
Niels Olsen fra Gyrstinge VVS A/S ved det nye Fröling T4e flisfyr. Privatfoto.

Giver god mening

VVS-firmaet har stået for både nedrivning af tidligere anlæg samt opsætning af et spritnyt T4e flisfyr på 60 kilowatt fra den østrigske producent Fröling. Via en 1.500 liters akkumuleringstank står fyret nu for opvarmningen af de cirka 400 boligkvadratmeter plus en cirka 100 kvadratmeter stor jagtstue.

- Vi har arbejdet med biobrændsel siden 1980, og når man som her har adgang til egen flis, så giver det rigtig god mening at skifte til biobrændsel, siger Niels Olsen.

Og valget af Fröling-fyret var ikke en tilfældighed.

- Generelt er østrigske pille- og flisfyr er simpelthen nogle af de bedste på markedet, og Fröling er simpelthen bare kvalitet, siger Niels Olsen og fortsætter:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi kender importøren Scanboiler rigtig godt, så vi ved, at alt er som det skal være. Når først lige, at det hele er kørt ind, så passer fyret sig selv. Siden vi installerede det, har det ikke været stoppet en eneste gang. Alt er fuldautomatisk, og det hele kan styres over nettet, siger han.

rich-media-4
Fra et tilstødende lokale føres flisen direkte ind i fyret. Privatfoto.

Stor besparelse

Den helt store fordel ved at fyre med træflis i dette tilfælde er som nævnt, at ejeren har adgang til eget træ. Generelt siger man, at når man skifter fra oliefyr til pillefyr, så sparer man 50 procent af varmeudgiften. Og når man så går direkte til egenproduceret flis, ja så er der på længere sigt tale om en rigtigt god investering.

- Og så er fordelen jo også, at man her kun skal fylde flis på en gang om måneden. Så skal man ikke tænke mere på det, siger VVS-installatøren.

rich-media-5
Fyret er fuldautomatisk og kan styres over internet. Privatfoto.