Abonnementsartikel

Beskæring af træer er ikke altid en nem opgave. Det samme gælder klipning af høje eller meget brede hække. Så hvad gør man, når grenen, man gerne vil skære over, sidder i fem meters højde?

Svaret kunne selvfølgelig være at benytte en stige, men at stå på en stige i fire meters højde og fægte med en kædesav, er ikke lige noget, de fleste har brug for at eksperimentere med.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Heldigvis findes der et godt svar, der ikke involverer at sende bud efter en professionel arborist til at håndtere problemet.

Multimaskiner kommer i forskellige udgaver, og for den nye Stiga SMT 500 AEs vedkommende har man valgt at forsyne den med to redskaber, nemlig en kædesav med et 10 tommer langt sværd, samt en hækkeklipper med en kniv på 46 centimeter. Det interessante i denne forbindelse er dog, at maskinen, der selvfølgelig er batteridrevet, er udstyret med teleskopisk forlængerrør i glasfiber, som giver en rækkevidde op til 4 meter med stangsaven og 4,3 meter med stanghækkeklipperen.

Med andre ord kan man stå på jorden og nå temmelig langt op i himlen - eller ind over hækken.

rich-media-2
Tandafstanden på hækkeklipperen er 28 millimeter. Foto: Frederik Olsen.

Første eksamen bestået

Fordelene ved en multimaskine er flere. Først og fremmest er man fri for at have forskellige redskaber stående og fylde op i værkstedet. Og ikke mindst forskellige batteriudgaver. Man har derimod en "grundmaskine" og så forskellige redskaber til montering.

Det kræver selvfølgelig, at det er nemt at skifte redskaber, og her består Stigas nye multimaskine testen med lethed. Det tager blot få sekunder at skifte fra kædesav til hækkeklipper, så er man i gang.Vi testede hækkeklipperen ved forskellige længder. En bred, forholdsvis høj hæk og en bevokset pergola på fem meters højde.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-4
Det er ingen sag at studse bevoksningen på en pergola i over fire meters højde. Foto: Frederik Olsen.

Når maskinen er udtrukket til fuld længde, kræver det kræfter at styre hækkeklipperen, men heldigvis kan den indstilles i 112 grader, så det er muligt at tilpasse skærevinklen. Og det fungerer egentlig udmærket. Det lykkedes at studse den vildtvoksende bevoksning i det høje, efter at have brugt lidt tid på at tilpasse arbejdsstillingen til vægtfordelingen, da maskinen var udtrukket til det yderste, hvilket som nævnt er 4,3 meter.

Knivskarp kædesav

Kædesaven er ikke stor. Sværdet er på 10 tommer, og ifølge producenten svarer det til, at man kan skære grene over i en tykkelse på op til 10 centimeter. Vi testede på et velvoksent træ, der alligevel skulle fældes. Træet stod på en gårdsplads, så det ikke bare kunne fældes fra stammen - uden at vælte ind over et tag.

Derfor var det perfekt med den op til fire meter lange savemulighed. Kæden på Stigas kædesav har 40 led, og den er så skarp, at man skulle holde godt ved skaftet, når den tog ved på grenene. På få sekunder blev grenene i forskellig længe skåret over, og alt i alt tog det vel en lille halv time at skære træet helt ned til hovedstammen.Selv om maksimum angiveligt er 10 centimeter, så skar vi altså grene over, der var noget tykkere.

rich-media-5
Et par drej på det gule håndtag, så skifter man uden problemer over til et andet redskab. Foto: Frederik Olsen.

Konklusion

Multimaskiner er blevet meget populære de senere år - ikke uden grund. Og når man så forsyner maskinen med et teleskoprør, så bliver den helt uundværlig i en større have. Stigas model SMT 500 AE virker robust. Især kædesaven er knivskarp og nem at håndtere, og i vores tilfælde gjorde maskinen fældningen af et stort træ nem som en leg - udført uden risiko for liv og helbred.