Abonnementsartikel

Landsbyen Bjergsted i Kalundborg Kommune, landsbyen Haastrup i Faaborg-Midtfyn Kommune og landsbyen Borris i Ringkøbing-Skjern Kommune. Sådan lyder navnene på de tre finalister til Årets Landsby 2020. Alle tre har udmærket sig i særlig grad under temaet: Hvordan kommer landsbyernes fællesskaber gennem en krise?

Dette år har Årets Landsby-prisen nemlig stået i coronakrisens tegn. Ikke bare de tre finalister, men alle årets indkomne landsbyer har udvist en imponerende handlekraft og stort lokalt samfundssind, forklarer formanden for bedømmelseskomitéen, Carsten Hansen, der er tidligere minister for by-, bolig og landdistrikter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi har både læst om hjælpekorps, gratis madudbringning, frivillig børnepasning, kreative arrangementer og nye fællesskabsformer. Jeg er dybt imponeret og rørt over, hvor stærkt et samfundssind de enkelte lokalsamfund har udvist - både i forhold til at forebygge isolation og ensomhed under nedlukningen, men også i forhold til at udvikle praktiske sikkerhedsnet under alle landsbyens borgere, siger han og tilføjer:

- Årets tre finalister har udmærket sig i helt særlig grad, og det kommer til at blive en svær udvælgelsesproces. Heldigvis.

Besøgene i de tre landsbyer finder sted på følgende dage: Haastrup den 6. september 9.30-12.30, Bjergsted den 6. september fra 14.30 til 17.30 samt Borris den 11. september kl. 13-16.

Årets kåringsfest løber af stablen den 26. september.

Årets finalister:

Bjergsted, Kalundborg Kommune

Artiklen fortsætter efter annoncen

Landsbyen Bjergsted har kun omkring 170 indbyggere, men har ikke desto mindre sat et væld af aktiviteter i værk under coronakrisen og nedlukningen af Danmark. Der har blandt andet været indkøbshjælp, udendørs fællesspisning samt kaffe på afstand. Og så har Bjergsteds børn skrevet deres egen sang om coronatiden set fra et børneperspektiv til alle Danmarks børn. Den er blevet til en musikvideo takket være frivillige kræfter i byen.

Haastrup, Faaborg-Midtfyn Kommune

Den sydfynske landsby Haastrup ligger nord for Faaborg og har 325 indbyggere. Under coronakrisen har landsbyens fællesskaber ageret ved at løfte i flok. Frivillige har bragt den lokale købmands varer ud til utrygge og udsatte medborgere, mens byens egne festivaler blev gentænkt og gjort coronavenlige. Og så har der ad flere omgange lydt trompetspil over landsbyen under nedlukningen. Haastrup har nemlig egen trompetist, der bidrog til at holde humøret oppe ved at spille trompetspil fra landsbyens kirketårn.

Borris, Ringkøbing-Skjern Kommune

I Vestjylland ligger landsbyen Borris med sloganet "Her bor vi med vilje". Byens 871 indbyggere fandt under nedlukningen sammen i Facebook-gruppen "Borris Sogn", hvor ikke alene frygt og usikkerhed blev delt - her blomstrede også gode idéer. Blandt andet initiativet #borrispoeterne, hvis målsætning var at uploade 15 lokale digte i gruppen. Fem uger efter var der indkommet 42 digte, 3 sange og 30 malerier og tegninger fra borgere på mellem 7 og 85 år. Alle bidragene blev siden trykt i en bog med titlen Borris Poeterne.