Rideheste oftere ramt af rygproblemer. Her er dyrlægens råd til at undgå det.

Når dyrlægen må tilkaldes for at tilse en hest, er det ofte rygproblemer, der er årsagen. Charlie Lindberg, hestedyrlæge hos Agria Dyreforsikring i Sverige, kommer med en del af forklaringen på, hvad rygproblemerne hos heste kan skyldes:

- Mange af de rygproblemer, vi oplever i dag, skyldes, at hesten bliver redet for ensformigt. Heste har brug for variation, så de arbejder med hele kroppen og gradvist får opbygget deres muskler og skelet. Ensformige øvelser giver spændinger og stramme muskler, siger Charlie Lindberg.

Planlagt træning

Recepten for holdbare rygge er den samme som for halthed. En god start er at lave et ugentligt træningsskema, der er tilpasset hestens alder og uddannelsesniveau. Skemaet kan omfatte konditionstræning i skov og på mark, arbejde fra jorden, dressur, springning, stævne- og hviledage. Et andet vigtigt element er underlaget, hesten trænes på. Her er variation ligeledes vigtigt, så der eksempelvis skiftes mellem at ride på fibersand, asfalt og skovveje i løbet af ugen.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- Jeg synes, at military-heste ofte er friske og har en flot muskelsætning, hvilket sandsynligvis er et udslag af variationen i deres træning. De rides både i dressur, springning og i terrænet, siger Charlie Lindberg.

Den største gruppe af rygproblemer er udefineret, og der kan derfor ikke gives en detaljeret diagnose. Udover forkert ridning kan årsagerne til rygproblemer komme fra halthed, ofte dobbeltsidet, hvilket kan være svært at opdage. Det kan dog også skyldes mere enkle problemer som en dårlig tilpasset sadel.

Kissing spines

Den anden gruppe, der står for en tredjedel af alle rygproblemer, er kissing spines. Diagnosen betyder, at torntappene i hestens rygrad ligger for tæt eller direkte støder på hinanden. For de fleste heste med kissing spines er træning en vigtig del af deres behandling som for eksempel træning for lange liner, træning op og ned af bakker, løsspring eller ridning med fokus på at få hesten frem og ned.

De racer, der indgår i gruppen af varmblodede heste, er belgisk varmblod, dansk varmblod, hannoveraner, KWPN, holstener, krydsning med halvblod, oldenborgere, westfaler og øvrige halvblodsracer.

Fordelingen af antallet af skader mellem de forskellige varmblodsracer ligger ligeligt fordelt.

Denne artikel er bragt i samarbejde med Agria Dyreforsikring.