Abonnementsartikel

Madglade Klimatips. Sådan lyder navnet på en ny kampagne fra Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet og Miljø- og Fødevareministeriet. Og en undersøgelse foretaget i forbindelse med kampagnen viser blandt andet, at seks ud af 10 danskere gerne vil spise mere klimavenligt. De indsigter bakker en ny undersøgelse fra Karolines Køkken op om.

Den viser samtidig, at mere end hver anden dansker svarer i undersøgelsen, at de mangler inspiration til at spise bæredygtigt, mens 7 ud af 10 gerne vil spise flere grøntsager i fremtiden.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Med afsæt i Klima-, Energi og Forsyningsministeriets kampagne vil Karolines Køkken nu hjælpe danskerne med at gøre deres hverdagsmadlavning mere klimavenlig. Det gør de gennem udgivelsen af 10 af danskernes favoritopskrifter i en mere klimavenlig beklædning med fokus på mindre kød og flere grøntsager.

Mad med omtanke

De nye opskrifter lanceres på onlineuniverset "Aftensmad med omtanke". Karolines Køkken har taget initiativ til de nye opskrifter for at hjælpe danskerne med let og overskueligt at omsætte nogle af de 22 gode tips fra myndighedernes kampagne til konkrete opskrifter.

- Vi ved, at mange danskere gerne vil spise mere klimavenligt, men at vi har svært ved at komme i gang, fordi vi mangler viden og inspiration. Det nemmeste sted at starte er ved at tage udgangspunkt i de retter, vi allerede kender og tilbereder ofte. Derfor har vi taget udgangspunkt i nogle af de gode råd fra kampagnen Madglade Klimatips og udviklet mere klimavenlige versioner af de 10 mest populære retter blandt danskerne, siger Tove Færch, leder af Karolines Køkken gennem 26 år.

- Når vi skal lave forandringer i vores hverdag, er det vigtigt, at vi ikke laver alt for meget om på vores vaner, da det hurtigt kan virke uoverskueligt i en travl hverdag. Derfor er det en god idé at gå stille og roligt frem, når du skal etablere nye og langtidsholdbare vaner. Vi tror på, at de nye versioner af danskernes favoritretter er et godt greb til at trække vores hverdagsmad i en mere klimavenlig retning, siger Tove Færch.

Dine ønsker

Du kan komme med ønsker til de næste 10 klimavenlige opskrifter, Karolines Køkken skal udvikle

Artiklen fortsætter efter annoncen

De nye opskrifter tæller blandt andet pasta med kødsovs, frikadeller, mørbradgryde og boller i karry. Opskrifter, der alle topper listen over populære retter i Madkulturens undersøgelser og i danskernes søgninger i Karolines Køkkens egen opskriftsdatabase, der hvert år har mere end 30 mio. besøg. Omdrejningspunktet for de mere klimavenlige favoritter er principperne om god smag, mindre kød og masser af grøntsager fra myndighedernes klimatipskampagne.

- I de mere klimavenlige opskrifter har vi fokuseret på, at retten skal være let at gå til, flot at se på, og at alle smagssanser skal tilfredsstilles. I opskrifterne har vi skruet op for grøntsagerne og balanceret med øje for de fem grundsmage. Vi er stolte af resultat og opskrifterne, der alle har masser af smag og umami, siger Tove Færch.

rich-media-3
Spaghetti med kødsauce - med mere grønt. Pressefoto.

Opdateres løbende

Det nye onlineunivers vil løbende blive opdateret med nye opskrifter. Og dem kan du være med til at udvælge. Fra og med tirsdag den 1. september håber Karolines Køkken nemlig på at modtage ønsker fra danskerne om, hvilke retter de drømmer om at lave i en mere klimavenlig version. Når danskerne har stemt, udvikler køkkenet nye opskrifter ud fra nogle af principperne fra kampagnen Madglade Klimatips.

- For at gøre opskrifterne på "Aftensmad med omtanke" så brugbare som muligt vil vi gerne modtage input til, hvilke opskrifter danskerne drømmer om at kunne lave i en mere klimavenlig version. Vi håber derfor, at danskerne vil skrive til os med ønsker til de favoritretter, de gerne vil have os til at udvikle ud fra ministeriernes klimatipskampagne. Baseret på danskernes ønsker, vælger vi de næste 10 opskrifter til siden, fortæller Tove Færch.

Fra tirsdag den 1. september kan du gå ind på arla.dk/aftensmad-med-omtanke og indsende dit ønske til den ret, du synes Karolines Køkken skal udvikle i en mere klimavenlig version.