Abonnementsartikel

Hvert år afleverer godt et par tusinde danske kæledyrsejere hunde og katte til de danske dyreinternater, som forsøger at finde nye hjem til dyrene. Forskere fra Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi og Institut for Veterinær- og Husdyrvidenskab på Københavns Universitet har undersøgt de nærmere årsager til, at folk vælger at afhænde deres hunde og katte.

Undersøgelsen viser, at ejerne i tre fjerdedele af tilfældene angav personlige årsager som grunden til, at de afleverede deres kæledyr til internaterne. Helbredsproblemer var den hyppigst forekommende personlige årsag, mens boligproblemer var den næstmest hyppige.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ikke noget galt med dyrene

- Der sker uforudsigelige ting i folks liv. Man kan blive skilt og være tvunget til at flytte til en bolig, hvor man ikke må have kæledyr, eller man blive ramt af sygdom, som gør, at man ikke længere kan passe dyrene, siger professor og dyreetiker Peter Sandøe, som sammen med to kolleger står bag undersøgelsen.

- Den relativt lille andel af dyr, der indleveres på grund af adfærdsproblemer, står i kontrast til en fordom, som mange har. Derfor skal man som udgangspunkt ikke antage, at der er noget galt med en hund eller kat, når man får den fra et dyreinternat, siger professor Peter Sandøe.

Særligt hundene har rigtig gode chancer for et nyt hjem, da der generelt er stor efterspørgsel efter dem, og da det typisk er meget billigere at købe en hund fra et internater, end fra en kennel.

- For hundene ser vi dog et fald i antallet, der i de senere år er kommet ind på internaterne. Det tror vi blandt andet, skyldes de sociale medier, som gør det nemmere for ejerne selv at videreformidle deres hund. Har man en hund af en populær race, er det ganske nemt af få den afsat via for eksempel Den Blå Avis, siger professor Peter Sandøe.

Et overskud af katte

Anderledes ser det dog ud med kattene. Mange steder er det relativt let at få fat i en killing til ingen - eller næsten ingen penge - og der er rigtig mange herreløse katte derude. Derfor fandt Peter Sandøe og hans kolleger også i en anden nyligt offentliggjort undersøgelse, at cirka tre gange så stor en andel af kattene end af hundene på danske internater ender med at blive aflivet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Kattene er sværere at få videre til nye familier fra internaterne, fordi efterspørgslen ikke er lige så stor og der simpelthen ser ud til at være et overskud af katte i samfundet, siger Peter Sandøe og tilføjer:

- Hvis man overtager en hund eller en kat, som er blevet indleveret til et internat, giver man ikke alene dyret en ny chance, man opfylder typisk også et ønske hos den tidligere ejer.