Abonnementsartikel

Hot spot er en fugtig hudinfektion ofte forårsaget af bakterier. Hunde med stor pels og underuld er særligt udsatte, da bakterierne trives i varme og fugtige omgivelser. Derfor omtales hot spot også ofte som fugteksem/sommereksem.

Et hot spot fremstår som et overfladisk sår der væsker. Det kan både opstå af fugtig pels efter hav- eller søbad, fra insektbid (-flåt, lopper, mm.) eller andre hudgener for eksempel kløe, der gør at hunden kan klø hul på huden, og således nedbrydes hudens forsvarsbarriere, og den bliver derved nemt modtagelig for bakterielle infektioner. Det er vigtigt at holde godt øje med din pelsede hund her i sommertiden - jo varmere, desto vigtigere er det at holde øje, særligt hvis din hund er glad for at gå i vandet, idet saltvand kan virke lokalt irriterende for huden.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Forebyggelse

Sørg for at skylle din hund i ferskvand, når den har været i saltvandet, og tør den grundigt bagefter. Lad ikke hunden være våd eller fugtig i mange timer - en tyk pels kan ofte være meget længe om at tørre uden hjælp. Tjek hunden dagligt for lopper, flåter og små sår.

Sådan opdager du hot spot

Hot spot ses ved at pelsen klistrer sig sammen fordi såret væsker - ofte vil det blot være på størrelse med en enkrone til at starte med. infektionen vil vokse løbende og som regel hurtigt, og det kan på kort tid gå hen og blive større end en hånd.

Dyrlæge hos Agria Dyreforsikring, Mogens Brix giver råd og vejledning om, hvordan du skal forholde dig:

- Hvis du får øje på et sår, mens det stadig er lille og afgrænset, kan du klippe/barbere pelsen kort og rense det med klorhexidin (mindst to gange dagligt). Derefter er det vigtigt at sørge for, at hunden ikke kan komme til at slikke eller kradse i såret, og du kan derfor være nødt til at give den en krave på eller på anden vis forhindre den i at komme til området, siger han og fortsætter:

- Er såret større og vokser hastigt, eller ser det betændt ud, er der ingen vej udenom dyrlægen, da din hund sandsynligvis skal have yderligere behandling - evt. antibiotika og inflammations- og smertestillende behandling. Lidelsen kan desuden være meget smertefuld - hvorfor sedation ofte er nødvendig i disse svære tilfælde for at kunne gennemføre en grundig klipning og såroprensning af det afficerede hudområde.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Smertefuldt

Vær opmærksom på, at hot spot er en meget smertefuld lidelse for hunden, og at det breder sig hurtigt, hvis du ikke får reageret i en fart. Jo mere hunden når at kradse og bide i såret, des mere får den spredt bakterierne.

Hvis hot spot viser sig at være tilbagevendende, kan det skyldes en allergisk lidelse hos hunden, og du bør tage en snak med dyrlægen med henblik på udredning."