Abonnementsartikel

Ikke bare hunde og katte hjælper mennesker med at håndtere ensomhed. Det gælder i høj grad også heste, som ikke bare reducerer følelsen af ensomhed, men hjælper os til at møde mennesker og baner vej for nye relationer. Det viser en ny undersøgelse.

Ifølge tal fra Danmarks Statistik bor mere end 1 million danskere alene. Størstedelen lever i bedste velgående uden en bofælle, mens andre føler sig ensomme. En ny undersøgelse foretaget af Agria Dyreforsikring viser, at 67 procent ejere føler sig mindre ensomme.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

I alt angiver 79 procent kvinder og 58 procent mænd som enten ejer en hund, kat eller en hest, at de føler sig mindre alene i selskab med kæledyret. Scoren er højest for de 18-39 årige både mænd og kvinder.

- I vores individualistiske samfund, hvor man ikke tør sætte sig ved siden af en fremmed i bussen og måske ikke hilser på naboen på vej ud ad døren, kan det være let at føle sig alene. I dag viser forskning, at kæledyr kan være med til at reducere ensomhedsfølelsen, fortæller Tine Antvorskov, direktør i Agria Dyreforsikring.

Corona

Under Corona er mange menneskers ensomhed blevet yderligere forstærket, så det er i endnu højere grad vigtigt at have en firbenet ven. Agria Dyreforsikring udskrev en konkurrence, hvor danskerne kunne fortælle om, hvad deres dyr har betydet for dem under Corona. Mira, der har en sygdom, der betyder, at hendes immunsystem er stærkt svækket, fortalte om sin hest Primera, kaldet Prims:

- Han har altid været lidt af en rod og er kun lige fyldt tre år, men han kunne bare mærke på mig, at jeg havde det skidt. Han blev beskyttende over for mig, så andre heste ikke måtte komme til, han fulgte mig med øjnene over alt, og han stod altid klar til at give et blidt puf med den blødeste mule.

Snakken starter i stalden

En hest eller medlemskab af en rideklub kan også være en kickstarter for nye venskaber. 63 procent af respondenterne i undersøgelsen angiver, at de har udvidet deres vennekreds efter at have fået en hest. Det kan hurtigt give anledning til nye relationer, da livsstilen kræver, at man bruger mange timer sammen med andre hesteejere i stalden. På en rideskole er der også grobund for nye venskaber for unge såvel som gamle.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Går man rundt og synes, at hverdagen er for triviel og måske savner social kontakt, så gør man helt rigtigt i at engagere sig i hestemiljøet. Fællesinteressen i kærligheden til heste gør det lettere at skabe nye relationer, og mange i ridesporten knytter venskaber, som varer livet ud, siger Tine Antvorskov.

Undersøgelsen:

Mit kæledyr får mig til at føle mig mindre ensom - alle dyreejere:

Danmark: 69% Norge: 81 % Finland: 84 % Sverige: 85 % Storbritannien: 88 % Frankrig: 84 %

Mit kæledyr har beriget mit liv med nye venskaber - hesteejere

Danmark: 63 %Norge: 70 %Finland: 76 %Sverige: 72 %Storbritannien: 70 %Frankrig -

Artiklen fortsætter efter annoncen

* Undersøgelsen er foretaget af analysefirmaet Xtreme på vegne af Agria Dyreforsikring i Danmark, Norge, Finland, Sverige, Storbritannien og Frankrig. I hvert land deltog 1.000 dyreejere, der besvarede spørgsmål om deres kæledyr.