Abonnementsartikel

Er Balder lidt for buttet? Så er den langt fra alene. Op til 46 procent af danske hunde anslås at være overvægtige, hvilket gør overvægt til den mest almindelige sygdom hos hunde. Forskning har vist, at ligesom hos mennesker, kan overvægt medføre eller forværre en række livstilssygdomme, som nedsætter levetiden og mindsker livskvaliteten.

Det skriver firmaet Virbac i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I kampen mod overvægt er det ikke blot kosten, man skal kigge på. Det handler i høj grad også om, hvorvidt hunden får nok motion. Selvom man husker at gå tur hver dag, kan det være svært at få overblik over, hvor meget af gåturen der reelt bliver brugt aktivt, og hvor meget der går med at stoppe op, snuse eller lette ben.

Et smartwatch til hunde

Et nyt tiltag til i kampen mod overvægtige kæledyr er PitPat, et slags smartwatch til hunde. PitPat består af en chip i en lille monitor, som hægtes på hundens halsbånd og derfra måler hundens aktivitetsniveau. Ved tryk på monitoren, sender den data til en app, som hundeejeren har hentet på sin smartphone eller tablet. Herved er det muligt for ejeren hele tiden at holde styr på, om hunden har fået nok motion i løbet af dagen.

- Det er meget ligesom en skridttæller, man kender fra os mennesker, som er indstillet til et dagligt mål, for eksempel 10.000 skridt om dagen, men så bare til min hund. Så kan jeg hele tiden se, hvor meget vi mangler for at nå dagens mål, og det motiverer til lige at nå de sidste minutters aktivitet inden dagen er ovre, siger Kristina Nørvig, som selv er meget aktiv med sin hund Merle, en syvårig Coton de Tulear.

Øget livskvalitet

Ifølge pressemeddelelsen startede Kristina Nørvig og Merle med PitPat tilbage i september 2018, og siden har Merle tabt ét kilo ud af en kropsvægt på cirka 5,5 kilo, hvilket svarer til næsten en femtedel af Merles kropsvægt.

Før den daglige motion blev sat i system var Merles overvægt tydelig grundet en stor appetit på alt fra tabte krydderboller og pølsehorn til andre hundes madskålsindhold. Merle blev hurtigt stakåndet ved alskens aktivitet og hostede dagligt galde op, hvorfor Kristina Nørvig opsøgte en dyrlæge.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jeg fik PitPat anbefalet sammen med noget særligt, proteinholdigt tørfoder. Efter at have tastet Merles data, race, vægt og alder, ind i appen kunne vi se, at hun skal have 40 minutters motion om dagen for at holde en sund vægt. Det er blevet meget nemmere at nå, nu vi kan følge med på appen. Nu er det et dagligt mål, vi bare skal nå, og hun er blevet mere glad og aktiv, hvilket jo har smittet af på mig, siger Kristina Nørvig.

rich-media-3
Via den medfølgende app kan man holde styr på, hvor langt hunden har gået i løbet af dagen. Pressefoto.