Abonnementsartikel

Der skal ikke så meget til, før huset pludselig er fuldt af svirrende bananfluer; en revnet tomat på køkkenbordet, en rest juice eller vin i et glas, eller måske en overmoden pære i frugtskålen.

De små insekter, der også kaldes eddikefluer, frugtfluer eller vinfluer, kan være lidt af en plage indendørs i sommerhalvåret. Og det gælder ikke mindst her ved overgangen til efteråret, da fluerne stortrives med årstidens kombination af varme og fugt.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Samtidig bugner vores køkkener i denne tid af modne frugter og grøntager, og bliver de blot en smule for gamle, kan bananfluerne ikke stå for dem. Fluerne har en formidabel lugtesans og kan på lang afstand snuse sig frem til deres hofretter, der især er gærede og sure fødevarer.

Foruden overmoden frugt og grønt, kan det for eksempel være rester af ketchup, eddike, øl, vin og alt godt fra sylteglasset, såsom rødbeder og asier. Her lægger hunfluerne deres æg, hvorefter de udklækkede larver spiser af gærcellerne i madresterne.

Selv om hverken de voksne fluer eller deres afkom umiddelbart er sundhedsfarlige for os mennesker, er det mildest talt ubehageligt at dele bolig - og madvarer - med dem. Så her får du tre tips til, hvordan du slipper af med bananfluer:

Hurtig og simpel

Hvis der bare er tale om nogle få bananfluer, der svirrer rundt i huset, kan du sikkert nøjes med en helt simpel fælde: Hæld en god sjat eddike i et glas eller en skål, og put derefter et par dråber opvaskemiddel i. Eddiken virker som lokkemiddel, mens opvaskemidlet ændrer væskens overfladespænding, så fluerne dratter i og drukner. Du kan godt bruge almindelig eddike, men følge Videncentret Bolius, der har afprøvet forskellige lokkemidler, virker æbleeddike bedst.

Snedig fælde

Har du fået en del bananfluer indenfor, kan du lave en mere snedig og effektiv fælde: Fyld eddike, gerne æbleeddike, i bunden af et højt glas og gør lokkemaden ekstra attraktiv ved at lægge nogle bidder overmoden frugt i. Form så en tragt af stift papir, klip et lillebitte hul i spidsen og placer tragten i glasset med den brede åbning øverst. Fluerne vil flyve ned i tragten til eddiken og blive fanget, da de ikke kan finde ud i det fri via det lille hul i tragtens spids. Overgangen mellem glasset og papirtragten bør tapes godt til, så fluerne ikke slipper ud der i stedet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Skru bissen på

Nogle få bananfluer kan hurtigt blive til mange under de rette betingelser. Og har du forgæves forsøgt at få bugt med en større bananflue-plage ved hjælp af fælder, kan det i sidste ende blive nødvendigt med skrappere midler: En insektspray er meget effektiv mod bananfluer, om end den skal bruges ofte, lyder rådet fra skadedyrsfirmaet Kiltin, der samtidig minder om, at du bør læse brugsanvisningen grundigt og følge den til punkt og prikke. Du kan finde en insektspray, der må bruges indendørs mod bananfluer, i eksempelvis byggemarkeder.

Kilder: Kiltin, videnskab.dk, Videncentret Bolius.

rich-media-3
Den hjemmelavede fælde med lokkemad og en tragt af papir kan være ret så effektiv. Foto: Wikimedia Commons.