I rytterkredse har det gennem mange år heddet, at vallakker er bedre til dressur end hopper. Nu viser en ny undersøgelse blandt 1.233 ryttere, at det faktisk ikke er tilfældet.
Bag undersøgelsen står et australsk forskerhold ledet af Kate Phenner, som er ph.d.-studerende ved Sydney School of Veterinary Science, der hører under universitetet i Sydney, Australien.
"Der er mange fordomme om hopper. Og problemet er, at når man som rytter tager disse fordomme med i ridningen, så drager vi ofte nogle konklusioner, der ikke er basis for. Faktisk fandt vi ud af, at hopper overhovedet ikke opfører sig anderledes end vallakker under ridningen", siger Kate Fenner til thehorse.com i anledningen af offentliggørelse af forskningsprojektet.
Deltagerne "snydt"
I undersøgelsen indgår svarene fra 1.233 ryttere. Rytterne besvarede hver 300 spørgsmål, der ikke alle havde noget at gøre med forskellen på kønnene. Faktisk var det kun cirka halvdelen af spørgsmålene, som direkte havde noget at gøre med hestens opførsel under ridning, og på den måde lykkedes det forskerne at skjule, hvad målet med undersøgelsen var. Det gjorde man for at undgå fordomsfulde svar.
"Faktisk viser undersøgelsen, at der er steder, hvor der er forskel på, hvordan hopper og vallakker opfører sig, men det er bare ikke under ridningen. I modsætning til, hvad mange tror, så er en hoppe ikke sværere at håndtere", slår Kate Phenner fast overfor thehorse.com.
Overordnet set er der ifølge undersøgelsen mindre en fem procents forskel på svarene om hopper og vallakker, og faktisk viser svarene, at vallakkerne er noget mere besværlige at have med at gøre. 20 procent af vallakkerne er mere tilbøjelige til at bide i rebet, når de står bundne, 12 procent tygger på deres sadeltæpper, og 10 procent flere vallakker har en tendens til at skubbe til ejeren under fodring.
Det eneste sted i undersøgelsen, hvor hopper viste sig at være mere vanskelige, var når de skulle indfanges i folden.
Bedre velfærd
Forskeren mener, at resultatet af undersøgelsen kan være med til at forbedre hoppernes velfærd.
"Hvis vi som ryttere har fordomme om, at hoppen er vanskeligere at håndtere, så kan man ikke være en proaktiv rytter. I stedet forfalder man til i højere grad at forsøge at korrigere og rette hoppens opførsel. Hvis man i stedet for prøver at forstå, at hvis hoppen ikke reagerer korrekt, så er det fordi, hun ikke har forstået rytteren. På den måde kan man som rytter tage skylden på sig selv og forsøge at gøre det bedre", siger hun.
Forskerne kan ikke give nogen forklaring på, hvordan fordommene om hopperne er opstået, men et bud kan ifølge Kate Phenner være, at de er overført fra vores egen verden, hvor der traditionelt findes mange fordomme om, at kvinder er mere besværlige.