Abonnementsartikel

"Hunde har ejere, og katte har personale", lyder et kendt citat. Det fortaber sig i tågerne, hvem der bør have æren for sætningen, men vedkommende har helt klart kendt katte.

For som enhver, der lægger hus- og hjerterum til en kat ved, så er man på ingen måde katteejer. Man nyder såmænd bare det privilegium, det er at leve sammen med en lille pelsklædt, drøncharmerende hustyran, som kvitterer for god service med drypvis hengivenhed... hvis man er heldig.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Her får du 10 facts om katte, som måske vil overraske dig:

1. Der findes ikke to ens katte-snuder. Nærstuderer du kattens næsetip, vil du se et mønster, der er helt unikt for netop dét dyr - ganske som vi menneskers har unikke fingeraftryk.

2. Huskatten har et godt sovehjerte og bruger typisk 13 til 16 af døgnets timer på langs - og endda flere, hvis der er tale om en killing eller en seniorkat. Katten sover dog let og er kun langt inde i drømmeland i kortere tid ad gangen. Og ja, de fleste eksperter er enige om, at katte kan drømme.

3. Vel er katten en sovetryne, men når den rykker, så rykker den: En voksen huskat kan i løb opnå en topfart på over 48 kilometer i timen.

4. Killinger miaver til deres mor og hinanden, men voksne katte bruger kun den type miaven, når de vil i kontakt med mennesker. De kan godt bruge mund og lave et forfærdeligt spektakel, hvis de for eksempel er oppe at slås eller i løbetid, men det er bogstaveligt talt en helt anden snak.

Artiklen fortsætter efter annoncen

5. Selv om katten har et godt syn, ikke mindst i mørke, kan den ikke se noget som helst, der befinder sig lige under dens snude.

6. Ifølge Guinness World of Records var historiens rigeste kat en britisk huskat ved navn Blackie, som arvede 70 millioner pund efter sin rige, excentriske bofælle, Ben Rea, da manden døde i 1988. Beløbet svarer til over 584 millioner danske kroner i dag.

7. Den lille nuttede huskat deler 95,6 procent af sit DNA med verdens største og stærkeste kattedyr, tigeren.

8. Katten snapper hunden i haserne, når det handler om at være landets mest populære familiedyr. Ifølge Dyrenes Beskyttelse har 44 procent af alle danske husstande et eller flere kæledyr, og heraf har 23 procent hund, mens 21 procent har kat.

9. For omkring 4.000 år siden forgudede egypterne katte så meget, at alle beboere barberede deres øjenbryn af som et udtryk for sorg, når en af husets katte døde. Det skriver i hvert fald den græske historiker Herodot, der levede fra cirka 480 til 420 f.v.t.

Artiklen fortsætter efter annoncen

10. Din kat kender uden tvivl sit eget navn, hvis du har brugt det jævnligt, viser nyere forskning fra Sophia University in Tokyo. Om den gider reagere, er en anden sag.

Kilder: Dyrenes Beskyttelse, Agria Dyreforsikring, Guinness World of Records, Purina, Scientific American, National Geographic.