Lyt til artiklen:

Fup eller fakta: Kan bagepulver og eddike redde en stoppet vask?

00:00
Hastighed: ???x
02:05

Abonnementsartikel

Vandet i vasken siver ud i et tempo som var det melasse, og lige om lidt kommer der gæster. Mange af os har nok været der, for af uvisse årsager tilstopper afløbet i køkken- eller håndvasken altid på det mest uheldige tidspunkt.

Da ovennævnte scenarium for nylig blev en realitet her i huset, gik jagten ind på en svupper i det, min mand benævner som et værksted og jeg kalder matriklens Bermuda-trekant. Og jo, svupperen var forsvundet i et bundløst hav af værktøj, dåser med maling, havegrej, skruer, møtrikker og et bredt sortiment af dimser.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Derfor var det oplagt at teste et husråd, som jævnligt dukker op på nettet samt bladenes sider med tips og tricks. Det går ganske enkelt ud på, at en kombination af bagepulver (eller natron), eddike og kogende vand kan rense et tilstoppet afløb i en vask. Metode og mængdeforhold varierer lidt fra kilde til kilde, så jeg valgte en af de mest gængse opskrifter.

Sådan gør du:

Først drysser du en halv deciliter bagepulver ned i afløbet, og dernæst hælder du cirka én deciliter husholdningseddike samme vej. Blandingen vil resultere i en del skummen og boblen i afløbet, og når det aftager, skal der hældes en halv til en hel liter kogende vand derned. Når der er gået fem minutters tid, skyller du efter med koldt vand fra hanen.

Så er tiden inde til at afsløre, om det virkelig kan passe, at eddike, bagepulver og kogende vand kan rense et stoppet afløb. Svaret herfra er et kedeligt "tja". Den forventede skummen, der opstår i det kemiske møde mellem eddike, bagepulver og vand, indfandt sig på smukkeste vis i undertegnedes test-vask. Og da det kogende vand kom i, blev der spruttet flager af snavs tilbage op gennem afløbsristen.

Vandet løb afgjort mere frit i røret efter behandlingen, men det store, forløsende slurp, der angiver en fordrevet prop, udeblev desværre. Så selvom vasken nu har klaret sig hæderligt i et par uger, er der vist ingen tvivl om, at det bare er et spørgsmål om tid, før vi skal have bjerget den gode, gamle svupper.