Lyt til artiklen:

Her kan du opleve kronhjortenes parringsbrøl

00:00
Hastighed: ???x
01:52

Abonnementsartikel

Det går ikke stille for sig, når brunstsæsonen går i gang hos Danmarks største landlevende pattedyr - kronhjorten. Her handler det for hjortene om at brøle så højt og kraftfuldt, at det tiltrækker hundyrene og skræmmer eventuelle rivaler væk.

Man kan høre de dybe brøl flere kilometer væk, og der er derfor rig mulighed for en intens naturoplevelse. Af og til kan man også høre den specielle lyd af gevirer, der støder sammen, hvis kampen om hunnernes gunst fører til direkte kontakt mellem hjortene.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Et af de bedste steder, hvor man kan opleve dette fantastiske scenarie, er ved Grærup Langsø i Kærgård Plantage. Her har Naturstyrelsen henover sommeren opsat en ny udsigtsplatform på en klittop vest for søen, der giver frit udsyn til parringsakten.

Brunst er den perfekte slankekur

Hinderne er kun i brunst i ét enkelt døgn. Derfor forsøger kronhjortene at parre sig med hinderne så mange gange i løbet af det ene døgn som muligt. Samtidig kan andre hinder komme i brunst, så det tager hårdt på kræfterne, når kronhjorten samtidig skal holde rivaliserende hjorte væk. Brunsthjorten taber sig meget i brunstperioden - 15-20 kg er ikke usædvanligt. Efter parringen går hinderne drægtige i omkring otte måneder, inden de føder de nye kronkalve omkring maj/juni måned året efter.

Undgå forstyrrelser

Hvis hinden ikke bliver drægtig i sin første brunstperiode, går der tre uger, før den igen er i brunst. Tidligt fødte kalve vil have bedst chance for at klare sig godt gennem den kommende vinter. Forstyrrelser i brunstsæsonen kan derfor i værste fald betyde, at kalvene bliver født senere og har mindre tid til at æde sig i god stand inden næste vinter sætter ind.

Tænk derfor på dyrene i brunstsæsonen og bevæg dig forsigtigt derude.

Se et kort over de bedste steder at opleve kronhjortenes brøl