Tilføj til lytteliste
Tilføj til lytteliste
Tilføj til lytteliste
På lytteliste
Tilføj til lytteliste
Lyt til artiklen:
Vandrende hyrder indstillet til miljøpris
Hyrdegården Lystbækgaard , der blandt andet arbejder med vandrende fårehyrder, er indstillet, fordi gården med dens 1000 moderfår udfører et stort arbejde med praktisk naturpleje af den kystnære lynghede, der er en truet, europæisk kulturlandskabstype.
Hede-naturen trues af ophørt drift og Lystbækgaards efterligning af fortidens hedebrug med afbrænding og vandrehyrder kan genskabe noget af hedens biodiversitet. De græssende får græsser de planter, der skal begrænses for eksempel Rosa rugosa (rynket rose, red.) og skaber dermed plads til de mere sjældne planter og giver nicher til svampe, insekter, fugle og andre dyr.
Lystbækgaard har praktikanter, hyrdeelever og unge som gerne vil lære om hedens natur og kultur, og der formidles til alle målgrupper fra børnehaver og skoler til busturister. Lystbækgaard har gennem 30 år tilpasset og udviklet nordiske får og geder til formålet samt udviklet og afprøvet metoder for at skabe diversitet i landskabet ved at flytte nattefolde og afgræsning og med kontrollerede afbrændinger om foråret.
Herved er der skabt en bæredygtig model, der kan skaleres op og har potentiale til at øge den biologiske mangfoldighed for de vidt udbredte kulturlandskaber, der er truede af tilgroning eller intensiv landbrugsdrift.
Fantastisk nyttedyr
- Det er en stor glæde i vores arbejde at opleve unge mennesker som ønsker at lære hyrdefaget, og se hvordan de opdager at vores nordiske får er et lille fantastisk nyttedyr, siger fårehyrde Berit Kiilerich.
Lystbækgaard samarbejder bredt i hele Norden med Island, Norge, Sverige, Nordatlanten og Tyskland og deler viden og inspirerer andre til at forstå heden som et storslået, men truet kulturlandskab og den tilknyttede natur", hedder det i indstillingen til den fornemme miljøpris.
Årets tema er biodiversitet
Nordisk Råds Miljøpris 2020 uddeles den 27. oktober. Temaet for årets miljøpris er biodiversitet - og afspejler og understøtter FN's verdensmål 14 og 15 om livet i havet og på land. - Vi modtog i år flere indstillinger, end vi plejer, og selektionsprocessen har været hård. Norden har en rigdom af personer, forskere, organisationer og virksomheder, der beskæftiger sig med biodiversitet, og det har været en fornøjelse af grave sig ned i årets mange indstillinger. Vi mener at have fundet frem til de allermest nyskabende og innovative miljøprojekter, samt initiativer med stor nytte lokalt og med gode perspektiver for at blive 'eksporteret' og rullet ud andre steder i verden, siger Elva Rakel Jónsdóttir, formand for bedømmelseskomitéen.
Grundet Covid-19 er årets nominerede offentliggjort online og ikke ved demokratifestivalen LÝSA/Fundur fólksins i Island som de seneste år.