Lyt til artiklen:

Sådan undgår din hest muk i det våde efterår

00:00
Hastighed: ???x
02:22

Abonnementsartikel

Vi bevæger os ind i efteråret, som betyder vådt vejr og mudder på foldene. De fugtige omgivelser er perfekte for muk og dermatofilose, som man skal holde ekstra øje med, hvis hesten skal holdes rask og glad. Agria Dyreforsikrings dyrlæge kommer her med en række gode råd til til, hvordan du hjælper din hest med at undgå disse ubehagelige sygdomme. Men hvad er muk og dermatofilose egentligt?

Muk viser sig ved sårskorper i kodebøjningen, mens dermatofilose er sår og små hævelser på kroppen. Muk kan forårsages af den samme bakterie som dermatofilose, nemlig dermatophilosis congolensis, men ses også af andre årsager såsom svampe eller mider. Karakteristisk for dermatofilose er, at håret klistrer sammen i små pensellignende totter, og tager man fat i det, falder det af og efterlader en lyserød overflade med små dråber.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Dyrlæge hos Agria Dyreforsikring, Jon Vedding, forklarer:

- Dermatofilose smitter, så det er vigtigt at tage forholdsregler, så alle hestene i stalden eller på folden ikke bliver smittede. Når først en hest er syg, bør man kontakte dyrlægen for at få bekræftet diagnosen og samtidig sikre rengøring af strigler og udstyr.

Behandel selv

Opdager du begyndende muk, så kan du selv behandle og ofte undgå dyrlægebesøg og behandling med antibiotika:

Vask med desinficerende og svampedræbende sæbe, f.eks Hibiscrub, Mediscrub eller Klorhexidin shampoo (4%) og blød sårskorperne op, så de løsner sig, mens du vasker hesten. Bakterierne sidder under såret, og derfor er det vigtigt, at sårskorperne kommer af, så du kan vaske selve såret.

Skyl omhyggeligt al sæbe af. Hvis skorperne sidder godt fast, kan de smøres med f.eks. Helosan eller lignende en halv time før, du vasker benet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Tør forsigtigt men grundigt med noget blødt og rent materiale, f.eks. et rent håndklæde, du kan eventuelt afslutte med en hårtørrer.

Smør den tørre kodebøjning ind i blødgørende salve, f.eks. vaseline med salicylsyre (fås på apoteket) eller zinksalve!

Muk kan umiddelbart virke som en "lille sag", men det kan give store problemer, hvis det ikke bliver behandlet rigtigt.

Hvis du ikke ser en tydelig forbedring efter at have behandlet hesten selv i en uges tid, må du ikke tøve med at kontakte dyrlægen. Hvis der går for lang tid, kan hesten få lymfangitis.

Kilde: Agria Dyreforsikring