Lyt til artiklen:

Nye varmepumpetilskud: Så meget kan du få

00:00
Hastighed: ???x
02:16

Abonnementsartikel

Boligejerne får klækkelige tilskud, hvis de skifter til den mest energieffektive varmepumpe. Et gennemsnitshus på op til 150 kvadratmeter vil få 28.000 kroner i tilskud, lyder det i en ny bekendtgørelse fra Energistyrelsen.

Startskuddet til de nye tilskudsmuligheder går den 15. oktober.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Tidligere var det meget uigennemskueligt, hvad man ville få i tilskud. Nu er det blevet meget nemmere. Når man kender størrelsen af det pågældende hus, så ved man også, hvad der gives i tilskud, siger Troels Hartung, chefkonsulent i Tekniq Arbejdsgiverne, der repræsenterer cirka 4.200 virksomheder indenfor el, vvs og metal.

Husstørrelse vigtig

Til at begynde med var der lagt op til, at den nuværende varmekilde styrede tilskuddets størrelse. Hvis boligejeren skiftede eksempelvis oliefyret ud med en varmepumpe, gav det et andet tilskud, end hvis det var et pillefyr, der blev skiftet ud. Den del har Energistyrelsen gjort op med, så det nu er størrelsen af huset, der også afgør tilskuddets størrelse.

Derudover har varmepumpens energiforbrug en betydning. A+++ får størst tilskud, mens A+ ikke giver noget tilskud. Samlet set er der dog tale om en gevinst for boligejerne, da de hidtidige udspil tydede på tilskud i omegnen af 20.000 kroner.

- Tilskuddene er blevet større, og det er vi glade for. Samtidig er der et øget incitament for at anskaffe sig en mere effektiv varmepumpe, siger Troels Hartung.

Boligejer søger selv

Den store ændring er, at det ikke længere er installatøren, der søger tilskuddet på vegne af boligejeren. Nu er det husejeren selv, der skal søge. Af samme grund er Tekniq Arbejdsgiverne også glad for, at man nu er endt med en løsning, der er lettere at håndtere og gennemskue.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det er vigtigt at være opmærksom på, at der kun er tilskud til luft/vand-varmepumper, mens luft/luft ikke udløser penge fra staten.

Energistyrelsen forventer at justere bekendtgørelsen løbende igennem hele tilskudsperioden - bl.a. for at sikre at tilskuddene har den rigtige størrelse. Tekniq Arbejdsgiverne forventer, at første justering tidligst sker i det nye år.