Lyt til artiklen:

OKNygaard del af stort eventyr i Odense

00:00
Hastighed: ???x
02:42

Abonnementsartikel

Det store projekt skal opbygges, så to-tredjedele af Det ny H.C. Andersen Hus etableres under jorden, og haven dækker taget. Det stiller ifølge OKNygaard helt særlige faglige og udførelsestekniske krav i forhold til opbygning af haven

- Som besøgende i haven kommer du til at bevæge dig hen over taget uden at bemærke, at du går på taget. Hele taget kommer til at blive dækket af haven. Det betyder at haverummet teknisk skal opbygges som en taghave. Udfordringen ved taghaver er at sørge for, at vægten bliver holdt nede samtidig med at beplantningen har et tilstrækkeligt vækstgrundlag, fortæller projektleder hos OKNygaard, Henrik Vittrup.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Så skal vi sikre afvanding samtidig med at taget forbliver tæt.

Eventyrhave på et tagdæk

På dækket skal firmaet etablere en drænbakke, hvor der skal udlægges letfyld (leca). Der hvor der skal være bede, skal der specialjord oven på lecaen, en type jord, der er let og god til at holde på vandet. Denne opbygning er med til at holde vægten af anlægget nede i forhold til tagets bæreevne.

Der bliver etableret et drypvandingsanlæg og kloaksystem på dækket til at sikre afvanding og afløb fra regnvand.

Øverst bliver der grusstier, klassiske klinkebelægninger, chaussesten og ikke mindst en spændende beplantning. Der skal blandt andet plantes færdige takshække i varierende højder. Endelig får de besøgende glæde af en sø og spejlvandsbassin på tagdækket.

Der kommer til at være to haver, som er trukket en etage ned og er i niveau med museet under terræn. Haveanlægget bliver samlet på 9.000 m2, og dermed større end den tidligere have. Den nye have kommer til at brede sig ud over den tidligere Thomas B. Thriges Gade, der har gennemskåret Odense bymidte.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Samarbejde på begrænset plads

- En af de store udfordringer ved projektet er, at vi arbejder på meget lidt plads og med begrænsninger på, hvilket grej vi kan benytte i forhold til vægt. Det bliver et valg mellem de helt store kraner og mindre maskiner og håndkraft. I OKNygaard har vi tidligere løst lignende projekter, så vi har viden og erfaring inden for organisationen, som vi kan trække på, fortæller projektleder Henrik Vittrup om nogle af de særlige udfordringer, der skal tages højde for ved denne type projekt.

Projektet går i gang midt i et Odense, hvor bymidten i forvejen er ved at blive ombygget. Derfor er OKNygaard allerede i gang med den indledende planlægning for at få logistikken til at gå op.

- Vi har fra starten lagt op til et tæt samarbejde med både bygherre og de andre entreprenører på projektet, så vi ikke kommer til at gå i vejen for hinanden, når udstyr, maskiner og materialer skal fragtes til og fra pladsen, siger projektleder Henrik Vittrup.

rich-media-3