Lyt til artiklen:

Få gode vand-vaner og spar tusindvis af kroner

00:00
Hastighed: ???x
02:54

Abonnementsartikel

Det behøver hverken være besværligt eller kræve investeringer at nedbringe forbruget af vand i husholdningen. For selv små tiltag, der hver især ikke lyder af meget, kan tilsammen give store besparelser på din vandregning og desuden gavne miljøet.

Tag for eksempel sparerådet om at slukke for vandet, mens man børster tænder. Måske virker det som en bagatel, da det jo kun tager få minutter, men i realiteten kan der risle op til 24 liter vand ned i afløbet hver eneste gang. Så lader du vandet løbe under to daglige tandbørstninger, kan det altså betyde et årligt spild af over 17.500 liter rent drikkevand.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Her får du flere tips til, hvordan du kan spare på de dyre(bare) dråber, blot ved at gøre tingene lidt anderledes i dagligdagen:

Spar tusindlapper

Send badeanden på pension. Et varmt karbad er dejligt, men karret er samtidig er et vandslugende monster. Afhængigt af størrelsen kræver det mellem 100 og 200 liter vand at fylde et badekar.

Til gengæld bruges der kun 30-35 liter til et brusebad - hvis du ikke står der for længe. Det kan betale sig at være rap, for der er 8-12 liter vand at spare for hvert minut, du afkorter brusebadet. Energistyrelsen har beregnet, at du kan spare 2.700 kr. om året, hvis du korter 5 af familiens ugentlige brusebade ned fra 15 til 5 minutter.

Det er spild af både vand og strøm at køre en halvtom vaskemaskine, og alligevel vasker vi danskere i gennemsnit kun 3,2 kilo tøj ad gangen, selv om vores maskiner er beregnet til 5-6 kilo eller 7-8 kilo. Så fyld maskinen op og vælg et kort program til tøj, der ikke er særligt snavset. (Læs flere spareråd om tøjvask her.)

rich-media-2
Der er gode penge at spare ved at afkorte sine bade og ændre andre vand-vaner i hverdagen. Foto: Pixabay.

Brug baljen

Det samme gælder opvaskemaskinen, hvor det også giver god mening at fylde maskinen helt op samt vælge et kort program. Det er unødvendigt at skylle servicet af forinden, hvis bare du skraber madresterne af.

Artiklen fortsætter efter annoncen

En almindelig vandhane i køkkenet sender cirka 12 liter vand ud per minut, så det er dyrt at vaske op i hånden under rindende varmt vand. Det kan snildt koste dig omkring 1 krone i minuttet, mens prisen for at rense grøntsager under løbende koldt vand er omtrent 50 øre per minut. Så i begge tilfælde er det langt billigere at bruge en balje.

Omtanke i haven

Vander du din have med omtanke, er der meget vand at spare. Bruger du en vandslange, ender en stor del af det ikke hos de planter, det er tiltænkt, så brug hellere en kande i stedet. Og vand desuden kun planter, som reelt har behov for det. Græsplænen kan sagtens klare noget tørke, og det er i øvrigt ikke altid tilladt at vande private plæner.Endelig er det smart jævnligt at tjekke, at din vandmåler står stille, når der ikke bruges vand i huset. Gør den ikke det, kan det være et tegn på eksempelvis utætte vandrør, en dryppende vandhane eller et løbende toilet, hvilket hver især kan komme til at koste dig mange tusinde kroner på årsbasis.

Kilder: Energistyrelsen, Danske Vandværkers Forening, HOFOR, forsyningen.dk