Lyt til artiklen:

Det ekstra grønne træpillefyr

00:00
Hastighed: ???x
02:10

Abonnementsartikel

Skifter man det gamle oliefyr ud med et træpillefyr, gør man sin pengepung en god tjeneste. Udover at gå fra den kulsorte energi til den grønne, så sparer man typisk op til halvdelen af varmeregningen.

Men går man skridtet videre og skifter til et kondenserende træpillefyr, så kan man blive endnu renere og grønnere.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Der er flere ting, der er anderledes med et kondenserende fyr. Du får meget mere varme ud af dine piller, det vil sige, at virkningsgraden er højere. Og så slipper der ikke partikler og støv ud gennem skorstenen, siger Andreas Reffs fra firmaet Renergi i Jægerspris.

Ingen forurening

I et traditionelt pillefyr kan røgen være op til 130 grader varm, men i stedet for bare at sende den varme røg op gennem skorstenen, så bliver den sendt gennem en veksler, hvor varmen kondenseres ved hjælp af det kolde returvand fra varmesystemet.

- I første omgang lavede man det her system for at gøre driften af fyret så økonomisk som overhovedet muligt. Sidegevinsten er så, at man slipper for stort set alle partikler. De ryger simpelthen i kloakken sammen med den fugt, der løber tilbage til afløbet, forklarer Andreas Reffs.

Bagdelen ved et kondenserende træpillefyr er, at det typisk er dyrere end et traditionelt fyr. Men her skal man ifølge Andreas Reffs tænke på, at man med et moderne fyr også har en større nytteværdi hen over året.

- Et almindeligt pillefyr skal renses, og hvis ikke man lige får gjort det, så bliver nytteværdien ringere. Og uanset, om der er tale om vores kondenserende eller ikke-kondenserende modeller, så er virkningsgraden altid på det højeste, siger han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Kan også lave strøm

Hos Renergi importerer man blandt andet de kondenserende træpillefyr fra den østrigste producent ÖkoFEN, der har specialiseret sig i træpillefyr. Og de nye pillefyr kommer med en ekstra mulighed.

- Det man så yderligere kan med vores kondenserende pillefyr, det er at montere en Sterling-motor, så fyret også kan producere strøm, siger Andreas Reffs.

Denne mulighed hører dog til i den lidt dyrere ende, men hvis man vil være både grøn og selvforsynende med el, så er her muligheden.

rich-media-3
Grafisk visning af Pellematics Condens fra den østrigske producent ÖkoFEN. Pressefoto.