Lyt til artiklen:

Naturen får frit spil på Rømø

00:00
Hastighed: ???x
01:59

Abonnementsartikel

Rømø er den største ø i Vadehavet og er internationalt kendt for sine kilometerbrede hvide sandstrande, der hvert år bliver besøgt flittigt af turister fra ind- og udland.

Naturen på den vindblæste ø er i konstant forandring, og nu får klitter og strandengens planter endnu større plads at udvikle sig på. Naturstyrelsen har netop opsat en ny række af pæle i den sydlige ende af Rømø Strand, der markerer en ny bilfri zone. Den nye afspærring betyder, at naturen nu får frit spil på knap en fjerdedel af stranden.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Rømø Strand er noget helt særligt. Både på grund af det dynamiske klitlandskab, men også fordi det, som et af de eneste steder i Danmark, er tilladt at køre i bil helt ned til strandkanten. Natur og friluftsliv skal gå hånd i hånd og ved at udvide det bilfri område, giver vi sårbare strandplanter og fugle mere ro samtidigt med, at det kan komme den stille trafik i form af gående, cyklende og ridende til gavn, siger Bent Rasmussen, skovrider i Naturstyrelsen.

Vokseværk mod vest

Rømø vokser hvert år mod vest - omkring fire meter i bredden i gennemsnit. Det skyldes en naturlig tilførsel af sand fra havet, der med tiden bliver til nye klitrækker og strandenge.

Den såkaldte habitatnatur er vokset med cirka 144 hektar alene fra 2004 til i dag, viser Miljøstyrelsens registrering.

Hele den ni km lange strandkant mellem Lakolk og Sønderstrand har hidtil været bilfrit område, hvor børn og voksne kan færdes til fods langs stranden uden at bekymre sig om at blive kørt over af biler, windsurfere, strandsejlere m.v. Det har dog været tilladt at køre i bil cirka 500 meter fra havet bag den yderste klitrække, men denne vej er nu spærret.

På den øvrige strand vil det fortsat værre muligt at køre med bil, kite buggy og som strandsejler.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Naturstyrelsen vil følge udviklingen i det nye bilfrie område, og den fremtidige overvågning i området vil vise, om det nye tiltag kan være med til at skabe endnu mere spændende natur på Rømø.