Lyt til artiklen:

Skrot dit oliefyr og skær over 14.000 kr. af varmeregningen

00:00
Hastighed: ???x
03:39

Abonnementsartikel

Nye tilskud fra statens Bygningspulje og Totalkredit gør det markant billigere for mange boligejere, der har et oliefyr, at gå over til for eksempel en varmepumpe i stedet. Det viser beregninger fra Totalkredit.

- Vi går ind i den kolde tid, og det betyder, at vi skal til at skrue op for radiatorerne. Der er ca. 80.000 boligejere, der opvarmer boligen og vandet i den varme hane med et oliefyr. Skifter de til eksempelvis en varmepumpe, så vil de kunne varme sig ved tanken om en markant lavere varmeregning og et mindre klimaaftryk, siger Sune Malthe-Thagaard, der er chefanalytiker i Totalkredit.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Skifter en boligejer sit oliefyr ud med en varmepumpe skrumper varmeregningen med over 14.000 kr. om året for et typisk hus. Udskiftningen til en varmepumpe er også en økonomisk udskrivning af de større, men med nye tilskud kan cirka 35 procent skæres af prislappen på investeringen, hvis boligen ligger uden for områder, der er udlagt til fjernvarme.

- Har du et typisk hus på 140 m2, kan du få et tilskud til eksempelvis en luft-til-vand-varmepumpe fra staten på cirka 28.000 kr. Samtidig giver Totalkredit et skattepligtigt tilskud på 10.000 kr. til de første 3.000 boligejere med et Totalkredit-lån, der skiller sig af med deres oliefyr. Og det skærer altså en betragtelig luns af udgiften til varmepumpen, der koster cirka 94.000 kr. i et typisk hus, siger chefanalytikeren.

Prisen stiger med huset

Prisen på en varmepumpe stiger jo større hus, der skal varmes op. Det samme gør tilskuddet fra staten. Så uanset husets størrelse, så dækkes en stor del af udgiften af de nye tilskud fra staten og Totalkredit. For mange ejere af et oliefyr vil investeringen i en varmepumpe derfor være tjent hjem efter få år.

- Investeringen er tjent hjem på omkring fire år for en boligejer i et typisk hus. Det er meget hurtigt og knap 2,5 år hurtigere end uden tilskud. Derfor forventer jeg, at tilskuddene i den grad vil tilskynde flere til at skrotte oliefyret. Når investeringen er tjent hjem, så får du altså som ny varmepumpe-ejer i omegnen af 14.000 kr. om året lige ned i foret, som du kan bruge på sjovere ting end opvarmning, siger Sune Malthe-Thagaard.

Han opfordrer boligejere med oliefyr til at tage fat i deres bank for at høre, hvordan de kan finansiere investeringen i en varmepumpe. På den måde behøver boligejerne ikke nødvendigvis at tage penge op af lommen, da besparelsen på varmeregningen ofte sagtens kan betale ydelsen på et lån og samtidigt give flere penge i hverdagen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Vigtig del

Udfasningen af blandt andet oliefyr er en vigtig del af ambitionen om at nedbringe Danmarks udledning af CO2 med 70 procent inden 2030, der blev vedtaget af et bredt flertal i Folketingen inden sommerferien. Men energiforbedringer af boligen er ikke begrænset til oliefyr alene. Boligejere kan også søge tilskud til eksempelvis bedre isolering og udskiftning af vinduer fra statens bygningspulje.

-Overvejer du som boligejer at skifte dit oliefyr ud med et mere klimavenligt alternativ, kan det være en god ide at undersøge, om det kan være en del af en større renovering. Her kan du med fordel taste din adresse ind i Energiberegneren på Totalkredits hjemmeside og få et bud på, om der er andre investeringer, der kan mindske dit energiforbrug i boligen, siger Sune Malthe-Thagaard.

Statens Bygningspulje åbnede for ansøgninger om tilskud i dag den 15. oktober. Boligejere med et Totalkredit-lån kan søge om tilskud fra Totalkredit i begyndelsen af december.