Lyt til artiklen:

Nemt trick: Sådan redder du stive og grå håndklæder

00:00
Hastighed: ???x
01:33

Abonnementsartikel

Håndklæder er nok hjemmets mest hårdtarbejdende tekstiler; vi bruger dem hver eneste dag og vasker dem igen og igen. Samtidig er bløde, fluffy håndklæder en mini-luksus i dagligdagen, så det er ærgerligt, når de med tiden begynder at føles hårde og ru, selv frisk fra tørretumbleren. Men det er der heldigvis råd for.

Aflejringer af sæberester og kalk fra vandet er givetvis synderne, hvis dine håndklæder har mistet deres fordums blødhed. Og det gælder sandsynligvis også, hvis dine før så kridhvide håndklæder efterhånden har fået et trist gråligt skær. I begge tilfælde er løsningen såre simpel:

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læg dine rene håndklæder i vaskemaskinen, og hæld så cirka 3 deciliter citronsyre ind i til vasketøjet i tromlen. Kør dernæst en lang vask på 30 grader uden vaske- eller skyllemiddel. Og det var så det - nemmere bliver det vist ikke.

rich-media-2
Citronsyrepulver kan købes i byggemarkeder og hos materialister. Foto: Lise T. Christiansen.

Bonus-afkalkning

Citronsyrepulveret, der kan købes i byggemarkeder og hos materialister, virker ved at opløse kalk, så din vaskemaskine bliver oven i købet afkalket i samme ombæring. Af samme årsag er det en god idé at rense maskinens filter for eventuelle løsnede kalkflager til slut.

Et stykke hen ad vejen kan du forebygge, at dine håndklæder ender med at blive stive ved altid at dosere mængden af vaskemiddel korrekt i forhold til vandets hårdhed i dit område. Kender du ikke vandets hårdhedsgrad, kan du tjekke det hos dit lokale vandværk, og så ellers bare følge den doseringsvejledning, der står på vaskemidlets emballage.

Kilder: Dansk Renseri Forening, Videncentret Bolius og Elektrolux.