Lyt til artiklen:

Derfor skal du skifte til vinterdæk

00:00
Hastighed: ???x
02:00

Abonnementsartikel

Selv om der ikke er kommet sne, så er vinterdæk er stadig relevante. Og det er de allerede nu, selvom frosten lader vente på sig. Der er nemlig stor forskel på materiale og opbygning af sommer- og vinterdæk. Det fortæller teknisk chef hos dækproducenten Bridgestone, Jesper Sørensen.

- Gummiet i sommerdækkene bliver hårdere og mindre fleksibelt, når temperaturen falder, og det påvirker bremseevnen og vejgrebet i sving. Her klarer vinterdæk sig markant bedre, fordi de har et særligt slidbanemønster, dybere mønsterdybde og måske vigtigst af alt en gummiblanding, som forbliver blød også ved lave vintertemperaturer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Og det behøver altså ikke være minusgrader, før vinterdækket er det sikreste valg. Vejgrebet, stabiliteten og bremselængden er betydelig bedre med et vinterdæk på efterårets kolde, våde og rimfrostglatte veje.

60 procent skifter

De fleste danske bilister husker at skifte til vinterdæk, lyder det fra Rådet for Større Dæksikkerhed.

60 procent af bilisterne skifter dæk to gange om året og kører med sommerdæk om sommeren og vinterdæk om vinteren, som det anbefales. Men der er stadig op til 15 procent, der kører med sommerdæk hele året.

I den anden ende af skalaen finder vi 17 procent af bilisterne, som aldrig får vinterdækket af, men kører med dem hele året. Og det kan bestemt heller ikke anbefales.

- Vinterdæk er jo opbygget specielt til kørsel ved lave temperaturer og på våde, glatte veje. Omvendt har de dårligere vejgreb og ringere stabilitet ved højere (sommer)temperaturer. Samtidig vil vinterdæk have omkring 15 procent højere rullemodstand på tør, varm vej - det giver et betydeligt højere brændstofforbrug og et større dækslid, siger Jesper Sørensen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

De sidste 8 procent af bilisterne benytter helårsdæk og slipper for dækskiftet forår og efterår. Et helårsdæk vil dog altid være et kompromis, da sikkerheden vil være dårligere både sommer og vinter, fordi det ikke er designet til den aktuelle sæson.