Lyt til artiklen:

Bobcat går ind på minilæsser-markedet

00:00
Hastighed: ???x
03:35

Abonnementsartikel

Amerikanske Bobcat er på vej ind på et nyt marked for læssemaskiner. Historien med læssemaskiner fra Bobcat strækker sig helt tilbage til 1958, hvor den første trehjulet læssemaskine så dagens lys. Allerede i 1962 kom den firehjulet skridstyret læsser til verdenen, og siden den tid er Bobcat nærmest blevet synonym med den type af læssemaskiner.

I 1999 udviklede Bobcat bælter til den skridstyret læssemaskine i stedet for hjul, og et par år efter i 2001 lancerede med mini bælte-læsseren, som man manuelt står op og betjener. Samme år lancerede Bobcat teleskoplæssere.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I 2016 præsenterede man rendegravere, som dog kun sælges på udvalgte markeder, som Afrika, Mellemøsten samt Rusland.

2020 bliver året hvor Bobcat udvider med endnu et par grene af læssemaskiner portfløjen - både i form af knæk- og skridstyret minilæssere samt knækstyret hjullæssere i fire-fem ton klassen

Den amerikanske producent af læsse- og gravemaskiner fortæller, at man ønsker at udvide produktprogrammet af læssemaskiner, for at ende med at blive repræsenteret i alle produktstørrelser inden for kompakte læssemaskiner.

Knækstyret læssere til traileren

De knækstyret skridstyret læssemaskiner vil blive produceret i Bismarck i North Dakota, USA, og indtil videre er der tale om to modeller - L23 og L28.

- L23 har en kampvægt på 1,7 ton, mens L28 vejer 1,9 ton. Begge maskiner er udstyret med en 25 hestekræfter stærk motor, fortæller Ewan Scattergood produktchef hos Bobcat.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- L28-modellen har teleskopudskud og når dermed op på en tiphøjde på 2,6 meter.

Han fortæller desuden at designet gør det muligt for baghjulene at følge forhjulene ved kurve-kørsel og vendning, hvilket gør, at den kræver minimal af plads.

- Der kan desuden vælges mellem åben eller lukkede kabiner på maskinerne.

Vægten og målener er så tilpas små, at den kan transporteres på en trailer.

rich-media-3
De knækstyret skridlæsser vil blive produceret i USA og i indtil videre i to versioner.

Kompakte hjullæsser

De knækstyret hjullæssere vil blive produceret på Bobcat-fabrikken Dobris i Tjekkiet, og indtil videre er der også her blot tale om to modeller: L65 med en kampvægt på 4,5 ton samt L85 med en kampvægt på 4,8 ton.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Læsserne er både udviklet og bygget af Bobcat, og topmodellen er designet til skovlstørrelser på 0,8 til 1,2 kubikmeter, fortæller Clive Kilford, produktudviklingschef hos Bobcat.

Han fortæller, at løftehøjden er 3,2 meter og selve læsseren måler 2,5 meter fra jorden til toppen af kabinen. Hydraulikydelse ligger på 100 liter i minuttet.

Effekten leveres fra en Bobcat D24 motor, som lever op til Stage V-kravene og yder 68 hestekræfter i begge modeller.

.- Der er mange gode detaljer på læssemaskinen, som eksempelvis en topfart på 30 kilometer i timen, integreret bakkamera, som kan ses i den fem tommer infoterminal i kabinen, LED-lys i både blink- kørelys og naturligvis arbejdeslys, forklarer Clive Kilford.

Han fremhæver desuden kørekomforten i læssemaskinen med blandt andet glasdøre fra top til bund samt joysticket til retningsskift og armbetjening integeret i højre armlæn.

Artiklen fortsætter efter annoncen

.- Det er desuden muligt at betjene maskinen i forskellige mode, hvor vi blandt andet har mulighed for at sætte et fast omdrejningstal på motoren, og derefter styre fremkørselshastigheden med pedalen uafhængigt af motoromdrejningerne.

Han fortæller, at maskinerne er klar på markedet i 2021.

rich-media-6
Kompakte hjullæssere fra Bobcat.