Lyt til artiklen:

Nyt mærke skal hjælpe havmiljøet

00:00
Hastighed: ???x
01:33

Abonnementsartikel

Skrubber, rødspætter og andre kystfangede fisk kan fremover få et statskontrolleret mærke på indpakningen.

Med mærket NaturSkånsom går Danmark globalt i front med en statslig mærkningsordning for fisk, der er fanget med naturskånsomme metoder og omtanke for havmiljøet.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- Vi kan købe alverdens grøntsager, kornprodukter og kød, hvor det tydeligt fremgår, hvis det er produceret bæredygtigt. Det skal selvfølgelig også gælde for fisk, og derfor er denne her ordning både tænkt som en støtte til forbrugeren, fiskeren og ikke mindst livet i havet, siger fiskeri- og fødevareminister Mogens Jensen.

rich-media-2
Det nye mærke: Presseillustration.

Et hav af gode grunde

De fiskere, der er med i ordningen, må udelukkende fiske med skånsomme redskaber som eksempelvis langliner, garn og flydetrawl, som skåner det sårbare og værdifulde miljø på havbunden, der er afgørende for et sundt økosystem i havet.

De fisk, der fanges, skal være fra sunde bestande, og fiskerne i ordningen skal bestå et kursus for at sikre friske fisk af den højeste kvalitet.

- For at tage bedst mulig vare på vores egen sundhed, vores fælles klima og miljø, kommer vi ikke udenom at lave lidt om på vores madvaner og skære ned på kødet til daglig. Og her er fisk et rigtig godt alternativ. Med mærket sikrer vi høj kvalitet med stor respekt for fiskebestandene og havmiljøet, siger Mogens Jensen.

NaturSkånsom kan findes på skånsomt fangede fisk fra mandag d. 2. november.