Lyt til artiklen:

Sådan renser du nemt dine anløbne sølvsmykker

00:00
Hastighed: ???x
01:39

Abonnementsartikel

Ejer du smykker af sølv, har du sikkert oplevet, at de har en tendens til efterhånden at blive plettede, mørke eller endda sorte. Misfarvningerne opstår naturligt, når metallet kommer i kontakt med ilten i luften, som med tiden gør smykkets overflade anløbent - eller oxideret, om man vil.

Den gode nyhed er dog, at er både let og hurtigt at gøre anløbne sølvsmykker flotte igen. Og det kræver ingen specialrensemidler, for du har givetvis allerede alt det, der skal bruges i dit køkken. Læs, hvordan du gør nedenfor, hvor du også kan se resultatet af Fritidsmarkedets egen test.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Før du eventuelt selv kaster dig ud i det lille projekt, er det imidlertid vigtigt at vide, at metoden her kun er egnet til sølvsmykker uden perler, sten, emalje eller lignende, da de ellers kan tage skade.

rich-media-2
Tricket med sølvpapir, salt og kogende vand er klar til at stå sin prøve: Vi tester metoden på en stærkt oxideret sølvkæde og en ditto ring. Foto: Lise T. Christiansen.

Sådan gør du:

Lav en lille håndfuld løst sammenkrøllede sølvpapirskugler, omtrent på størrelse med en valnød. Læg kuglerne i skålen, drys to-tre teskefulde salt i, og fyld så op med nok kogende vand til, at det nemt kan dække dit smykke.

Put smykket i skålen og lad det ligge i fem til ti minutter alt efter, hvor kraftig misfarvningen er. Fisk så smykket op, for eksempel forsigtigt med en ske, så du hverken brænder dig eller kommer til at ridse smykket. Skyl til slut dit sølvsmykke i koldt vand og puds efter med en blød klud for at gøre det ekstra blankt.

Hvis dine sølvsmykker er meget værdifulde eller har høj affektionsværdi, er det en god idé at ofre en professionel rens på dem hos en guldsmed, fremfor at gøre det selv - uanset, om der er tale om ovennævnte metode eller købte sølvrensemidler.

rich-media-3
Efter knap ti minutter i skålen samt en tur med pudsekluden, er vores test-smykker blevet fine og blanke igen. Foto: Lise T. Christiansen.