Abonnementsartikel

I dag betragtes husdyr som familiemedlemmer, der har stor værdi for os mennesker. Tabet af en hund eller kat er ofte en stor sorg for ejeren og efterlader en følelse af tomhed. Det tætte forhold til kæledyret vanskeliggør beslutningen om aflivning og kan give angst og uro hos ejeren, hvis der er tvivl om, hvorvidt beslutningen er det eneste rigtige for dyrets bedste.

- Det indgår i dyrlægens arbejde at sige til, når det ikke længere er forsvarligt at holde hunden eller katten i live, men det er selvfølgelig altid dyreejeren, som træffer den endelige beslutning, siger Mogens Brix, dyrlæge hos Agria Dyreforsikring.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Kræver viden

Den endelige beslutning er ikke bare følelsesmæssigt svær, men kræver også viden. Hvor meget lider dyret egentlig, og hvor går grænsen for, at livskvaliteten er gået helt tabt? De fleste dyreejere vil gerne behandle dyret så længe som muligt. Men her gælder det for dyreejeren at sætte sig ind i, hvordan prognosen ser ud under og efter behandling samt at skaffe sig et billede af den livskvalitet, som dyret kan forventes at få. Her har dyrlægen en vigtig rolle med at formidle, hvordan og hvor meget dyrets livskvalitet vil blive påvirket, og hvad det bedste er set fra dyrets perspektiv.

Svær proces

- Det er ikke sjældent, at dyreejere kommer for sent til dyrlægen, fordi processen har været ekstra svær. Det kan være svært at give slip og tage den endelig beslutning om et farvel. Men vi skylder vores kæledyr, at de kommer herfra med værdigheden i behold. Her spiller dyrlægen en afgørende rolle. Tag snakken i god tid, så I sikrer at den sidste tid bliver smertefri og med god livskvalitet, siger Tine Antvorskov, direktør i Agria Dyreforsikring.

I de tilfælde hvor der ikke længere findes behandling - hvis dyret er gammelt eller bliver ramt af alvorlig sygdom med en dårlig prognose -så kan det være lettere at acceptere, at dyrets liv er slut. Uanset er det en god ide at forholde sig til, hvornår det kan være aktuelt at sige farvel.