Abonnementsartikel

Den knirkende dør, et vippende spisebord, eller billedet, som ikke vil hænge lige på væggen... De fleste hjem gemmer på et par småjob, man hele tiden smyger sig udenom at få gjort - måske fordi, remedierne ikke lige er ved hånden, eller man er i tvivl om, hvordan problemet skal løses.

Så her får du en håndfuld tips, der gør det nemt at få ryddet nogle af de mest almindelige irritationsmomenter i boligen af vejen. Og det bedste er næsten, at de fleste fif kun kræver ting, du nok allerede har i huset, eller er billige at anskaffe.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Den knirkende dør

Syrefri smøreolie eller WD-40 er den oplagte kur mod pivende dørhængsler, men har du ingen af delene, kan almindelig madolie også bruges. Hæld en god sjat olie på en klud og smør den grundigt ind i hængslerne. Luk og åbn døren nogle gange for at få arbejdet olien ind, og tør til sidst overskydende olie af for at undgå løbere. Har du heller ikke madolie, kan du bruge vaseline, eller i en snæver vending sågar håndopvaskemiddel.

Bordet eller stolen, der vipper

Lidt foldet pap kan selvfølgelig godt fikse den trælse vippen, men den pæneste løsning er et stykke filt, der er skåret til og limet på det problematiske bord- eller stoleben. Er møblet af træ, kan en tilpasset rest læder i en matchende farve være en fin, diskret løsning. Allernemmest er det dog at købe en selvklæbende filtdup, der passer i størrelse og farve. Dupperne koster ikke alverden og fås i flere farver i de fleste byggemarkeder.

rich-media-2
Kaffefilteret suger pletten til sig, når den bliver opvarmet, men vær varsom, så væggen ikke får brændte mærker. Foto: Lise T. Christiansen.

Fedtpletter på væggen

Det er svært få fedtpletter af en væg, da malingen og tapetet ikke kan tåle skrappe rengøringsmidler eller knofedt. Så prøv i stedet med varme: Dæk pletten med et kaffefilter eller et dobbelt lag køkkenrulle og pres ind i få sekunder med et strygejern, der står på let varme uden damp - det trækker fedtet fra væggen over i papiret.

Pas på med at bruge for høj varme, eller at holde strygejernet på væggen for længe; især tapet kan få brændte mærker. Test gerne først på et diskret sted for at sikre dig, at din væg kan tåle behandlingen.

Rester af stearin på dugen

Når man har renset den værste stearin fra et dryppende lys af sin dug, sidder der tit en fedtet plet tilbage på stoffet, og den går sjældent af i vask. Til gengæld kan den fjernes med et strygejern efter samme princip som i tippet ovenfor.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læg et kaffefilter eller et par lag køkkenrulle på pletten og pres ned i få sekunder med et let varmt strygejern uden damp. Ryk papiret lidt, pres strygejernet ned igen og gentag, indtil der ikke længere opsuges rester af stearin fra dugen. Igen er det vigtigt at være forsigtig og ikke bruge mere varme, end dugen kan tåle.

Det evigt skæve billede

Der findes billeder, som insisterer på at hænge skævt, selv om man retter på dem ustandselig. Heldigvis er problemet nemt løst: Tril fire små kugler af hæftemasse, også kaldet elefantsnot, og pres én fast på hvert hjørne af billedrammens bagside. Hæng billedet tilbage på sømmet og giv rammen et let klem ind mod væggen, når værket hænger lige. Hæftemassen, der holder rammen fast mod væggen, gør ingen skade på malingen eller tapetet, når du på et tidspunkt tager billedet ned igen.

Bonus-tip: Har du ikke et vaterpas til at tjekke, om billedet hænger lige, er det hurtigt at downloade en gratis vaterpas-app til din smartphone. Du kan finde flere forskellige versioner der, hvor du plejer at hente dine apps.