Abonnementsartikel

I middelalderen var det kun kongelige og adelige, der kunne jage med rovfugle. Og indtil for et par år siden var det helt forbudt herhjemme. I dag er Preben Schøpzinsky fra Aalborg en af Danmarks få falkonerer, og det skyldes ikke kun, at han har bestået den nye falkonerprøve. Faktisk har han mange års erfaring.

- Da jeg var dreng, blev jeg oplært af min bedstefar, som var falkoner. Det var i 1959, og dengang måtte man fange rovfugle i naturen, hvilket min bedstefar gjorde. Det var hun-spurvehøge, og dem jagtede vi agerhøns med, fortæller han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I 1967 blev jagt med rovfugle forbudt, og der skulle gå over 50 år, før Preben Schøpzinsky atter fik luft under vingerne. Det skete i 2018, da det igen blev tilladt at jage med rovfugle igen.

- Da jeg så gik på pension for nogle år siden, tænkte jeg, at hvis jeg skulle vende tilbage til at arbejde med rovfugle igen, så var det jo nok nu. Så købte jeg en fugl, og det er så blevet til en tre - fire stykker, siger Preben Schøpzinsky, som i dag driver virksomheden Nordjysk Falkonertjeneste.

rich-media-2
ATV'en har fået monteret en kasse bagpå til transport af høgene. Privatfoto.

Jagt fra ATV

Firmaet foretager professionel regulering samt forebyggende foranstaltninger mod uvelkomne fugle og skadevoldende vildt. Blandt andet har han de sidste fire år arbejdet fast for Aalborg Universitet med at jage måger væk fra universitetets område.

Og det foregår på en lidt usædvanlig måde, idet falkonerens fortrukne køretøj er en ATV, nærmere betegnet en topersoners 700cc ATV af mærket SMC.

- Da jeg startede virksomheden, fandt jeg ud af, at det ville være smart at bruge en ATV. Så jeg ansøgte om tilladelse til at jage fra motorkøretøj, og det fik jeg, siger falkoneren.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Så i det daglige bruger jeg ATV'en, når jeg er ude med fuglene. Den er indrettet sådan, at jeg kan have fuglene siddende bagpå i en lukket kasse, og fortil er der lavet et arrangement, hvor fuglene kan sidde.

Høge fra Arizona

Selv om man oprindeligt brugte falke til jagten, så er det i dag høge, som Preben Schøpzinsky bruger i sit arbejde.

- De fire høge, som jeg bruger, er Harrishøge, som egentlig stammer fra Arizona i USA. Når fuglene så er ude at jage og ikke lige finder et bytte, så kalder jeg dem tilbage. Så lander de på ATV'en og får en godbid. Den er et rigtigt godt værktøj til det brug, fortæller han om arbejdet med rovfuglene.Udover at arbejde fast for universitetet, har falkoneren fra Aalborg masser at lave.

- Der har været meget omtale af mit arbejde, så folk har fundet ud af, at der bor én oppe i Nordjylland, der måske kan hjælpe dem, hvis de har et problem med fugle. Og det er der mange, der har, siger Preben Schøpzinsky, der foruden almindelige borgere også har store mælkeproducenter som kunder.

- Dem hjælper vi af med store flokke af stære, der kommer ind i stalden, siger falkoneren, der også bruger høgene til privat jagt.

rich-media-5
Foran er der plads til, at rovfuglene kan hvile sig. Privatfoto.