sonsoreret-indhold

Abonnementsartikel

Ofte kan et dårligt indeklima og utætte steder i bygningskonstruktionen i både gamle og nye huse være udslagsgivende for skimmelsvamp, der hverken gavner din bolig eller dig.

Selvom skimmelsvampen ikke nedbryder materialer og derfor ikke anses som direkte skadelig for din bolig, er den vigtig at bekæmpe for dit eget og din families helbreds skyld.

Det danske klima er hårdt ved taget

Det danske klima skåner ikke vores beboelse. Tværtimod. Og det er derfor med god grund, at taget er et af de mest udsatte områder, når det kommer til steder på din bolig med særlig risiko for opkomsten af skimmelsvamp.

Ikke nok med at taget er den mest udsatte del, der årligt tager imod de største mængder nedbør fra det våde danske klima; det er samtidig et af de steder, hvor fugten fra boligen kan have sværest ved at forsvinde fra. Hvis dit hus ovenikøbet er tilført en uhensigtsmæssig efterisolering, sætter fugten sig gerne som kondens på indersiden af taget og skaber grobund for skimmelsvamp.

Har du derfor mistanke om skimmelsvamp i din tagkonstruktion eller andre steder i huset, anbefales det at få et professionelt syn på sagen og kyndig vejledning om fjernelse af skimmelsvamp med hjælp fra Dansk skimmel.

Der er dog ting, du selv kan gøre

Nøglen til at undgå skimmelsvamp er et sundt indeklima. Hvad end det drejer sig om taget, loftet eller andre steder i såvel nye som gamle huse, er ventilation og god luftcirkulation altid det vigtigste råd at give private boligejere med på vejen. For her er der nemlig gode råd og tiltag, du selv kan bestræbe dig på at følge, hvis ikke skimmelsvampen skyldes en konstruktionsfejl.

Du kan for eksempel imødekomme et sundt indeklima i hjemmet ved dagligt at sørge for god udluftning med gennemtræk, hvor det optimale ifølge Videncentret Bolius er tre gange dagligt i fem til ti minutter.

Derudover er det vigtigt at fjerne overskydende vand fra brusekabinen, efter du har været i bad, at starte emhætten i køkkenet, imens du laver mad og sidst men ikke mindst at undgå at tørre vasketøj indendørs, hvis andet er muligt.