Abonnementsartikel

Efter tur på tur i opvaskemaskinen kan drikkeglas få hvide pletter eller et mælkeagtigt slør, så de mister deres klarhed og glans. Synderen er i de fleste tilfælde den kalk, der findes naturligt i vandet og med tiden sætter sig som belægninger på glassene.

Når man fylder salt på opvaskemaskinen, er det netop for at undgå aflejringer af kalk, da saltet sørger for at blødgøre vandet. Så hvis man glemmer at hælde salt på, eller bor i et område med meget hårdt vand, kan man altså nemt komme til at stå med en flok kalkslørede, uindbydende glas i køkkenskabet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Kuren, der gør dine glas klare igen, er i imidlertid såre simpel.

Sådan fjerner du kalk fra dine glas:

Sæt de kalkplettede eller slørede glas i den ellers tomme opvaskemaskine og hæld to-tre skefulde citronsyre-pulver i sæbeskuffen. Dernæst skal du blot køre et normalt vaskeprogram, dog uden at tilsætte opvaskemiddel.

Citronsyren, der kan købes i supermarkeder, hos materialister og byggemarkeder, virker ved at opløse kalkbelægningerne på glassene, så de bliver pæne på ny. Hvis du ikke har citronsyre, kan du i stedet prøve denne metode:

Placer en flad skål med lidt husholdningseddike i en tom opvaskemaskine, sæt de tilkalkede glas i maskinen og kør et almindeligt vaskeprogram (dog uden opvaskemiddel).

Hvis der er meget kalk på glassene, kan du i stedet lægge dem i blød i varmt vand med en god sjat eddike. Lad dine glas ligge i eddikevandet i op en halv times tid, og vask dem derefter grundigt i rent vand.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Er det glaspest?

Hjælper ingen af delene, skyldes de hvide misfarvninger på dine glas sandsynligvis ikke kalk, men derimod såkaldt glaspest, som på grund af en kemisk reaktion har skadet glassets overflade.

Når skaden sket, er den desværre permanent. Men fremover kan du forebygge glaspest ved at vaske dine glas ved højst 55 grader, da højere temperaturer kan føre til de varige misfarvninger. Brug et kort program og tør gerne glassene af i hånden, fremfor at lade maskinen klare det, for glas har ikke godt af at stå fugtigt i længere tid.

Kilder: Samvirke, Bosch, Forbrugerrådet Tænk.