Lyt til artiklen:

Lille traktor med stort overskud

00:00
Hastighed: ???x
03:05

Abonnementsartikel

De senere år er de såkaldte kompakttraktorer blevet voldsomt populære herhjemme. Der er tale om traktorer, der er droslet meget ned i størrelse, styrke og pris, men som stadigvæk er i stand til at udføre en lang række traditionelle landmandsopgaver.

Selv om størrelse og styrke er skåret meget ned i forhold til de kæmpe maskiner, vi møder på de landlige landeveje, så har en lang række af de små traktorer næsten samme features som de "voksne" udgaver.Derfor gav Fritidsmarkedets testteam FriGear sig selv den opgave at finde ud af, hvad sådan en størrelse egentlig er i stand til.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Vi kastede os over en nyhed fra den italienske producent Arbos, en trecylindret Arbos 2025 dieseltraktor med 25HK.

rich-media-2
Arbosen er udstyret med en tre-cylindret dieselmotor med direkte brændstofindsprøjtning, hvilket gør den lidt grønnere. Foto: Frederik Olsen.

Lille og vågen

Den lille traktor måler omkring 3,5 meter i lænden og 1,5 meter i bredden, så den er altså ikke helt lille. Den er udstyret med en lang række af de features, der kendetegner traditionelle traktorer, det vil sige firhjulstræk, differentialespærre, PTO, hydraulik og 16 gear - otte frem og otte tilbage, fordelt på høj eller lav gearing. Gearstang og betjening af hydraulik er samlet i højre side af traktoren, så den er dejlig nemt at komme både af og på. Sædet har - selvfølgelig - en god affjedring, så man ofte sidder og gynger op og ned i uvejsom terræn.

Som med alle maskiner, skal man lige vænne sig til et nyt gearsystem. I stedet for den traditionelle bilopdeling af gearene, hvor 1 og 2 gear typisk er til venstre og resten til højre, så er det modsat her. Og så skal man også huske, at frem og tilbage har sit helt eget håndtag. Sikkert helt almindeligt for traktorer, men når man nu mestendels kører bil, så skal man lige tænke sig om et par gange.

rich-media-3
P.T.O-udtræk med 540/1.000 omdrejninger i minuttet. Her med brakpudser. Foto: Frederik Olsen.

En tur i skoven

Vi valgte at teste Arbosen med en brakpudser, og turen gik ud i en lokal skov, hvor vi først udfordrede traktorens køreevner. Det viste sig, at den er ualmindelig nem at manøvrere, og selv om 25HK måske ikke lyder af så meget i landmandsører, så er det rigeligt til at sende traktoren både op og ned af stigningerne i skoven. Udgaven vi testede var uden kabine, så vi fik masser af frisk luft, hvilket ikke er et problem, når det ikke regner og temperaturerne er to-cifrede, men man skal nok overveje at tilkøbe en kabine, hvis man vil bruge den om vinteren.

Brakpudseren trækkes af traktorens kraftudtag (P.T.O: PowerTakeOff), der kommer med to hastigheder: 540 omdrejninger i minuttet eller 1.000. Og de 540 omdrejninger, som denne brakpudser er beregnet, til var rigeligt til at slå selv langt vådt græs.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-5
Gearstang og styring af hydraulik er anbragt til højre for sædet, hvilket gør af- og påstigning nemt. Foto: Frederik Olsen.

Konklusion

Under hele arbejdet med Arbos 2025 kørte alt som smurt. Eneste problem var at huske, at håndbremsen skal være trukket, før man kan starte den.

Traktoren kører med en hastighed af mellem 1,6 og 30 kilometer i timen, hvilket er rigeligt til både at komme fremad samt liste sig gennem terrænet. Kræfter er der som nævnt masser af til almindeligt dagligt arbejde på et lille landsted, så alt i alt er der tale om en kraftfuld maskine, der er svær at undvære, når man nu bor på landet.