Lyt til artiklen:

Forrudefrost kan koste kørekortet

00:00
Hastighed: ???x
02:11

Abonnementsartikel

Ifølge DMI er der mulighed for nattefrost i slutningen af denne uge, og selvom vejret længe har været mildt og ustadigt, går vi sandsynligvis mod koldere tider. Med de kolde morgener følger frost på bilruderne, som kan være lidt af en tidsrøver at få væk i de travle morgentimer.

Nogle bilister fristes måske derfor til at køre afsted med et mindre "udkigshul" i førersiden. Men det er slet ikke nok rent sikkerheds- og lovmæssigt.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

I de senere år har politiet med god grund øget deres fokus på bilisternes sigtbarhed om vinteren, hvor dug og frost på ruderne kræver, at du klargør bilen om morgen, inden du bevæger dig ud i trafikken.

- Der skal mindst være 50 procent udsyn gennem ruderne, og politiet er især opmærksom på forruden samt sideruderne. Det dur ikke at køre af sted og lade bilens varmeanlæg klare dug og is undervejs, og varmt vand på bilens iskolde ruder er en dårlig idé, fordi ruden i værste fald kan revne, hvis varmepåvirkningen af vandet er for høj, siger Claus Møller Sørensen, chef for Marked Bilist i energiselskabet OK.

Sådan skal du gøre

Der er flere måder, hvorpå du kan afise eller afrime ruderne. Det bedste er at tænde for bilens motor, og sætte ventilationssystemet til at varme forruden op, mens bilen er parkeret. Hvis der er is på ruden, er der ikke andet for, end at tage en tur rundt med isskraberen.

De bedste redskaber til at fjerne rim og is er kombinationen af en isfjerner-spray og en dobbeltsidet skraber, hvor den ene side har en gummibelægning til rim og dug, mens den anden side har en plasticbelægning til hårdere is og sne. Er bilen dækket med meget sne, er en simpel håndkost det bedste værktøj.

Du bør kunne få is- og rimfri ruder på under fire minutter. Kører du afsted med begrænset udsyn, så kan du risikere en frakendelse af kørekortet og i mildere tilfælde en bøde på 1.000 til 1.500 kroner, afhængig af hvor lidt du kan se ud af ruderne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Husk at sidespejle, lygter og nummerplade også skal være fri for is og sne på de dage, hvor man vågner op til et sneklædt landskab.