Lyt til artiklen:

Højsæson for p-skader

00:00
Hastighed: ???x
02:21

Abonnementsartikel

I vinterhalvåret parkerer mange cyklerne i skuret, mens de i stedet tager bilen, og det medfører både trængsel på vejene, og højsæson for parkeringsskader.

Det kan nemlig være forbundet med risiko at have bilen stående på en fyldt parkeringsplads, viser en ny undersøgelse foretaget af Kantar Gallup for Gjensidige. Ifølge undersøgelsen har 36% af danskerne oplevet skader på deres bil, mens den holdt parkeret.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Når vi nærmer os Black Friday og julehandlen, kommer der ofte trængsel ved indkøbscentre og butiksgader, og det giver hvert år en stigning i antallet af parkeringsskader i forhold til resten af året. Og parkeringsskaden er i forvejen den hyppigste skade på biler, vi ser i Gjensidige, siger skadedirektør i Gjensidige, Henrik Sagild.

Mange kører bare

Det er dog i langt de fleste tilfælde svært at finde ud af, hvem der skal holdes ansvarlig for skaderne. Undersøgelsen viser nemlig også, at der i ni ud af 10 af tilfældene ikke er efterladt en seddel eller andet, der kan oplyse om, hvem der har forårsaget skaden.

- Det er selvfølgelig under al kritik, at så mange ikke giver sig til kende, hvis de er kommet til at lave en skade på andres biler, og det ikke mindst er en meget ærgerlig situation for dem, der bliver påvirket af det, siger Henrik Sagild.

En gennemsnits parkeringsskade koster mellem 10.000 og 15.000 kr. at få udbedret, så hvis man er uheldig at ramme en anden bil, bør man kontakte sit forsikringsselskab, der kan hjælpe.

Sådan dækker forsikringen

Måske giver mange sig ikke kende ved p-skader, fordi de er i tvivl om, hvordan forsikringen dækker. De danske forsikringsselskaber dækker ofte lidt forskelligt, men i udgangspunktet er der to forsikringer, der kan komme i spil:

Artiklen fortsætter efter annoncen

Kaskoforsikring: Den dækker i udgangspunktet skader, man har fået på egen bil, hvis den skyldige ikke har givet sig til kende. Har man ikke en kaskoforsikring til sin bil, må man selv betale udgifterne til reparation af bilen.

Ansvarsforsikring: Hvis man laver en skade på en anden persons bil, dækker denne forsikring. Ansvarsforsikringen er lovpligtig.

Derudover kan der i nogle forsikringer være en selvrisiko. Selvrisikoen er det beløb, der bliver trukket fra udbetalingen. Hvis det koster 3.000 kroner at få repareret bilen, og man har en selvrisiko på 2.000 kroner, får man dækning på 1.000 kroner.