Lyt til artiklen:

Pas på fælder når du fodrer havens fugle

00:00
Hastighed: ???x
02:28

Abonnementsartikel

Om vinteren vil mange mennesker gerne hjælpe havens fugle. Det er dog vigtigt at vælge de rigtige fodermetoder, da ikke alle er lige gode. Det klassiske foderbræt bør udskiftes med en foderautomat, og mejsekuglerne der købes i supermarkedet skal droppes for i stedet at lave egen fedtblanding til naturens kogler.

Det klassiske foderbræt kan nemlig gøre havens fugle syge. Problemet er at mange fugle træder rundt i, og lægger, afføring i de samme korn. Dette kan sprede sygdomme mellem fuglene.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det er også en god idé at undgå de klassiske mejsekugler, der kan købes i supermarkederne. De er lavet af en fedtblanding, der svarer til fastfood for fugle, og så er de ovenikøbet pakket ind i et plastiknet, der er til fare for alle havens dyr, fortæller Michael Carlsen, biolog hos Dyrenes Beskyttelse. Han guider her til alternativer til det dårlige fuglefoder:

- I stedet for foderbrættet og mejsekugler fra supermarkedet bør man gå over til foderautomat, ophængte fedtkogler og æbler spredt på græsplænen.

Hvilke frø til hvilke fugle?

En foderautomat og frøene til den kan købes på trælasten, planteskolen eller endda i supermarkedet. Hvad frø og kerner angår, er der en sammenhæng mellem hvilke frø der fyldes i foderautomaten, og hvilke fugle, der kommer og spiser. Frøene bestemmer om det er spurve eller mejser, der benytter foderautomaten.

- Hampefrø er for eksempel mest for fugle, der spiser små frø på stedet. Det gælder spurve, finker og stillidser, hvorimod solsikkekerner er for fugle, der foretrækker enten at spise store frø på stedet eller til mejser og musvitter, der pendler mellem et skjulested og foderautomaten, fortæller Michael Carlsen.

Det er relevant at overveje hvor foderautomaten placeres, i og med at nogle fugle foretrækker at pendle mellem et skjul og foderautomaten, og andre hellere spiser på stedet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Spurve er meget opmærksomme på spurvehøgen og foretrækker derfor en foderautomat, der ikke er placeret langt fra buskadset. Mejserne flyver derimod gerne til en foderautomat, der er placeret i det åbne, fordi de alligevel pendler mellem et skjul og foderautomaten.

Råd til foderautomaten

Anskaf en foderautomat uden trug, så fuglene ikke har afføring i maden.

Fyld kun foderautomaten med én slags frø, da fuglene ellers sidder og fisker efter deres favoritter, hvilket kan udvikle sig til frø-spild.

Placér altid foderautomaten tæt på buskads, da fugle foretrækker at kunne komme hurtigt i sikkerhed.