Lyt til artiklen:

Tips og tricks: Bliv julens mesterbager derhjemme

00:00
Hastighed: ???x
03:29

Abonnementsartikel

Æbleskiver, brunkager, klejner, vaniljekranse eller et nybagt brød på julefrokostbordet - for mange af os er julen uløseligt forbundet med duften og smagen af hjemmebag.

Men bagning er ikke bare ren hygge, det er også lidt af en videnskab. Rammer du forbi med vægt, mål, temperaturer eller timing, kan det gå grumme galt med resultatet. Så her får du en stribe tips og tricks, som hjælper dig godt på vej med dit hjemmebag til jul (og resten af året, selvfølgelig).

Artiklen fortsætter efter annoncen

1. Top-tippet virker indlysende, men mangt en garvet hjemmebager har prøvet at gå i fælden: Læs altid opskriften grundigt igennem, før du starter. Det er surt at være godt i gang i køkkenet og så opdage, at du har sprunget et trin over eller mangler en ingrediens.

rich-media-2

2. Vær ikke mindst opmærksom på, hvad der står om smørret eller margarinen: Skal det være koldt, blødt eller smeltet? Der er stor risiko for at kikse med sit bagværk, hvis fedtstoffet har den forkerte temperatur eller konsistens.

3. Har du glemt at tage smørret ud af køleskabet for at blive blødt, kan du fremskynde processen sådan her: Læg smørret på en tallerken, opvarm et glas under meget varmt rindende vand og stil det så med bunden i vejret over smørret i få minutter.

rich-media-3

Sådan gør du nemmest din ovn ren

Se også:

Sådan gør du nemmest din ovn ren

4. Finder du opskrifter på nettet, er det smart at være lidt kritisk, hvis de ikke stammer fra en kilde, du kender og har tillid til. For selv om der findes mange fine opskrifter derude, er der altså også utallige dårlige. Opskriften behøver ikke nødvendigvis at være fra en kendt bager eller blogger for at være god, men det er altid værd at tjekke andre brugeres respons på den, før du selv går i gang.

5. Vælg gerne en opskrift, der angiver de tørre ingredienser i vægt, fremfor i mål som deciliter. Det første er meget mere præcist end sidstnævnte, som kan give temmeligt varierende resultater.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-6

6. Brug det rette mel. Almindeligt hvedemel er fint til kager, tærtedej og småkager, men bager du brød, er du bedre tjent med mel med et højere indhold af protein, som fremmer hævningen. Kig efter hvedemel - eller spændende specialmel - med et proteinindhold på mindst 12 %.

7. Spar på melet på bordet, når du ælter brøddej. Får du æltet for meget ekstra mel ind i dejen, bliver den nemt så tør og tung, at brødet bliver kompakt. Bruger du lidt tid på æltningen, skal dejen nok blive medgørlig efterhånden.

8. Du kan også helt undlade at bruge mel til æltningen af brøddejen og i stedet sprede et ganske tyndt lag madolie ud på bordet. Smør også gerne lidt af olien på hænderne; så hænger dejen ikke så let ved.

rich-media-7

9. Bryder du dig ikke om at ælte en klistret dej, kan du starte med hurtigt at blande alle ingredienserne sammen i en skål og lade den stå tildækket i 10 minutter. Så har tørstofferne haft tid til at opsuge væsken, hvilket gør dejen nemmere at arbejde med.

10. Hvis du ofte oplever, at dit bagværk skal have enten kortere eller længere tid end den, der står i opskriften, kan det skyldes, at din ovn reelt ikke opvarmer til de grader, den er sat til. Denne slags unøjagtigheder er meget almindelige, også i nyere ovne, og du kan tjekke efter med et ovntermometer (ikke at forveksle med et stegetermometer), der kan købes for under en halvtredser.

Artiklen fortsætter efter annoncen

11. Modstå fristelsen til at åbne ovnen for at kigge til dit bagværk derinde. Det pludselige fald i temperaturen kan påvirke bageresultatet mere, end man umiddelbart skulle tro. Kan du ikke se noget gennem ovnruden? Så trænger den måske til lidt rengøring - du kan se, hvordan du nemmest fikser det her.