Lyt til artiklen:

Øget risiko for kolik hos hesten om vinteren

00:00
Hastighed: ???x
01:56

Abonnementsartikel

Hestens næsthyppigste diagnose er kolik, og hvert år får et par tusinde heste kolik ifølge Agria Dyreforsikrings statistik. Udover at hesten får det dårligt, og hesteejeren bliver bekymret, så er det en ekstra frustration med store dyrlægeregninger.

Prisen varierer afhængigt af, hvor længe hesten har haft det dårligt, men samlet set er omkostningerne for dyrlægebehandling på lidt over 10.000 kr. per skade. Der er tre vigtige faktorer, som afgør hestens velbefindende: motion, adgang til vand og en passende mængde foder.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Dyrlægen anbefaler

Jon Vedding er dyrlæge hos Agria Dyreforsikring, og han har nogle råd til den kolde tid. Han mener, at risikoen for kolik stiger, hvis de daglige rutiner bliver ændret, og hvis hesten bliver redet markant mindre end normalt.

- Mørke, korte dage kan medføre, at rytterne ikke rider i samme omfang. En kort pause i vintersæsonen gør ofte noget godt for hesten, men det skal gøres med omtanke, siger Jon Vedding.

Ikke vand nok på marken

En anden fælde er, at hesten ikke får nok vand, når den står på marken, og det bliver frostvejr. Vandet i vandkopperne kan fryse til, og så får hesten ikke nok at drikke. En plastikspand kan derfor være et bedre alternativ. En stillestående hest, som ikke drikker nok vand, rammes nemmere af forstoppelse og kolik.

- Det er især vigtigt at gennemgå foderplanen, hvis man ikke træner hesten, som man plejer. Der skal kun et par dages hvile til, for at en hest, som får et højt energiniveau gennem sin foderplan, bliver ramt af nyreslag og andre muskelskader, hvis den begynder at arbejde som sædvanligt lige oven på en hvileperiode, forklarer Jon Vedding, dyrlæge hos Agria.

Han anbefaler, at man halverer mængden af kraftfoder eller helt fjerner det. I en normal foderplan er det nok med et næringsrigt grovfoder, når hesten hviler.