Lyt til artiklen:

Fem overraskende ting, du kan bruge kattegrus til

00:00
Hastighed: ???x
02:49

Abonnementsartikel

Deler du hjem med en kat, som har sit eget toilet indendørs, køber du sikkert kattegrus fra tid til anden, og ellers fylder det næppe meget i tankerne. Men kattegrus er i realiteten et ret genialt produkt, der virker stærkt absorberende og derfor kan bruges til adskillige nyttige ting i hverdagen - uanset, om du har kat eller ej.

rich-media-1
Grus kan redde mobilen. Foto: Pixabay.

Red mobilen

Det er så ærgerligt, når uheldet er ude og man taber sin mobiltelefon i vand. Du kender måske allerede husrådet med at lade mobilen tørre i en pose med ris, men kattegrus er faktisk langt mere effektivt, når det handler om at opsuge fugt. Så put din mobil i en strømpe og bind åbningen godt til, så der ikke trænger grus ind til telefonen. Placer den derefter i en pose med et par håndfulde kattegrus og lad den ligge at tørre i mindst to-tre dage. Almindeligt kattegrus kan fint bruges, men silica gel-typen er allerbedst.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce
rich-media-3
Kattegrus tager fodsveden. Foto: Unsplash.

Sådan fjerner du kalk på dine drikkeglas

Se også:

Sådan fjerner du kalk på dine drikkeglas

Tørt og friskt fodtøj

Fugtige sko, sure sneakers eller svedige gummistøvler... hvis dit fodtøj trænger til en friskere duft eller at blive tørret igennem, kan du også bruge kattegrus: Tag et par tynde, ret langskaftede strømper (eller klip det nederste af et par udtjente nylonstrømpebukser), fyld et krusfuld kattegrus i hver "fod" og slå knuder i enderne, så du får to lukkede poser. Put en pose i hver sko og lad dem stå i et halvt døgns tid. Visse typer kattegrus er tilsat aktivt kul, der hjælper med at neutralisere dårligt lugt, så de er ekstra effektive til sure sko.

rich-media-5
Også blomster kan gruset hjælpe. Foto: Unsplash.

Bevar dine blomster

Tørrede blomster er en af tidens store boligtrends, og har du lyst at lave dine egne til dekorative buketter eller kranse, kan kattegrus få de friske blomster til at tørre betydeligt hurtigere end normalt. Læg et enkelt lag af egnede blomster på en bund af kattegrus i en beholder med tætsluttende låg, og alt efter typen og mængden er de klar til dit kreative projekt efter en uges tid til halvanden.

rich-media-6
Grus i sneen redder dagen. Foto: Pixabay.

Få bilen fri

En pose kattegrus er smart at have i bilen på de årstider, hvor der er risiko for at køre fast i mudder eller sne. Sker det da for dig, at hjulene bare snurrer og snurrer uden, at bilen flytter sig en tøddel, kan du fjerne så meget mudder/sne som muligt og hælde et lag kattegrus ud foran de trækkende hjul (altså forhjulene på en forhjulstrukket bil og vice versa). Det kan give dækkene noget at gribe fat i og en bedre trækevne, så du forhåbentlig kan komme videre.

rich-media-7
Grus suger olien. Foto: Pixabay.

Fjern nemt spildt olie

Hvis du selv skifter olie på bilen, laver olieblandinger til værktøj eller smører kæder på familiens tohjulede kørertøjer, kan du næsten ikke undgå at komme til at spilde af og til. Men spildt olie er både svært og træls at tørre op, så der kommer kattegrusets sugeevne til sin ret: Drys et pænt lag på pletten og lad det virke natten over. Når olien herefter er blevet opsuget af gruset, er det nemt lige at feje op.

Kilder: Uniroyal, bobvila.com, Reader's Digest.