Lyt til artiklen:

Rekordår: Strømmen har aldrig været grønnere

00:00
Hastighed: ???x
02:43

Abonnementsartikel

Der har ikke været mange lyspunkter i 2020. Men i mørket af høje smittetal tænder et elektrisk lys: Aldrig før har den strøm, der kommer ud af danskernes stikkontakter, været mere klimavenlig. Det viser en analyse af energiåret 2020 (til og med 14. december), som Dansk Energi har foretaget.

Andelen af vedvarende energi i elforbruget udgør 80 procent mod 76 procent i 2019, som var det hidtidige rekordår. Det betyder, at CO2-indeholdet i el er på 127 gram CO2/KWh, hvilket er det laveste nogensinde. Et fald på hele 34 procent på fem år.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Strømmen er en vaskeægte klimahelt. Det er der ikke nogen, som kan være i tvivl om længere. Og om nogle få år er strømmen 100 procent grøn. Men det kræver, at politikerne får sat skub i de seks gigawatt havvind, som de gav håndslag på med klimaaftalen fra juni. Ligesom udbygningen på land skal op i fart. Og så skal vi til at bruge strømmen til mere, siger Kristine Grunnet, branchechef for vedvarende energi i Dansk Energi, som understreger, at vi nu skal til at bruge strømmen til mere.

Nye grønne græsmarker

Det er især væksten i vind- og solenergi, der gør den danske el mere klimavenlig. For første gang producerer vindmøller og solceller strøm, der svarer til halvdelen af vores elforbrug. I alt har de danske vindmøller blæst 17 terawatt-timer (TWh) ud i elnettet - svarende til elforbruget i 4,25 millioner husstande.

- Med Nordsøen og Østersøen ligger Danmark i smørhul for den vindenergi, som hele verden efterspørger. Men vores enorme potentiale forbliver potentiale, hvis ikke vi får udpeget tilstrækkelige arealer til havvind. Det kræver en multifunktionel udnyttelse af arealerne på havet, hvor vindmøller, dyr og planter sameksisterer, mens områder til militær, fiskeri, olie og gas nedprioriteres, siger Kristine Grunnet og påpeger, at Danmark også skal søge nye grønne græsmarker i form af Power-to-X:

- Vi skal bruge strømmen fra vindmøllerne til skabe det letteste grundstof - brint - der kan gøre den tungeste transport grøn. Med vores store kompetencer indenfor vindenergi har vi gode forudsætninger for at rykke, men energibranchen og erhvervslivet har brug for politiske rammer. Vi håber, at 2021 byder på en politisk strategi for Power-to-X, siger Kristine Grunnet.

Dansk Energi minder i forlængelse af den grønne strømrekord om, at vi fortsat mangler at tage afgørende stilling til elnettets rolle, når Danmark for alvor skal gøres elektrisk - både direkte og indirekte - i de kommende år.