Lyt til artiklen:

Eldrevne minilæssere passer giraffer og elefanter

00:00
Hastighed: ???x
03:14

Abonnementsartikel

Selv om der vel strengt taget er tale om rengøring i private hjem, går det næppe under boligjobordningen med tilskud, når girafferne og elefanterne har besøg af rengøringshjælpen. Til gengæld kan de eksotiske dyr i Knuthenborg Safaripark på Lolland glæde sig over, at rengøringshjælpen færdes stille rundt og i øvrigt ikke efterlader sig en ubehagelig odeur. To eldrevne Weidemann 1160 eHoftrac er rykket ind i girafstalden og elefanthuset.

- De to minilæssere med batteridrift rydder op og gør rent efter elefanterne og girafferne. Den hos elefanterne ligger altså ikke på den lade side. Elefanter skider meget - og stort. Det skal jo fjernes. Maskinen slæber også grene ind og ud af elefantanlægget. Elefanterne ynder at skrælle bark af grenen, og det er en god måde at stimulere de store dyr på, forklarer chefzoolog Rasmus Nielsen hos Knuthenborg Safaripark.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Weidemann-maskinen hos parkens 13 giraffer har samme daglige opgaver som kollegaen hos snabeldyrene. Den er forsynet med lidt smallere dæk, end læssemaskinen hos elefanterne, så den nemmere kan komme rundt i girafstalden.

De langhalsede har i øvrigt lidt mere udstyr til deres minilæsser, end elefanterne. Giraf-Weidemann'en har nemlig en speciel grab, der bruges til at slæbe lange pil indtil dyrene. Der er tale om en skovklo, der er specielt modificeret til giraf-brug.

rich-media-2
Chefzoolog Rasmus Nielsen lægger vejen omkring elefanterne udenfor elefanthuset. Snabelfyrene med fortid som cirkuselefanter er nu gået på luksus-pension i Europas største elefant-anlæg på Lolland. Pressefoto.

Luft til elefant-sandet

- I den 2012 kvadratmeter store elefant-stald tager Weidemann-læsseren sig også af luftning af sandet i bunden. Det er der omkring 1000 kubikmeter af, og det skal jævnligt luftes, så det ikke komprimerer. Bundlaget betyder meget for elefanternes fødder og deres velvære. Vi bruger også maskinen til at bygge små bakketoppe af sand, som elefanterne ynder at lægge sig op ad, siger chefzoolog Rasmus Nielsen.

De to elektriske Weidemann-maskiner har afløst en enkelt Weidemann på diesel. Egentlig var det kun meningen, at Knuthenborg ville skifte den gamle Weidemann 1250 ud med en enkelt udstødnings- og støjfri 1160 eHoftrac. Men efter en snak med salgskonsulent Peter Røjkjær hos Weidemann-importør og -forhandler Stemas A/S, blev det i stedet til to maskiner, hvor den ene altså har lidt smallere hjul end den anden.

Bedre arbejdsmiljø

Det er ikke kun dem med lang hals og ditto næse, der har fornøjelse af de el-drevne læssemaskiner i safariparken.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Maskinerne forbedrer også arbejdsmiljøet for vores medarbejdere, som får et klart bedre indeklima både i girafstalden og elefanthuset. Samtidig har vi fået en ekstra gevinst med ved det lavere støjniveau. Tidligere skete det ofte, at medarbejderne ikke hørte, når vi kaldte dem over radioerne, fordi den diesel-drevne Weidemanns motorstøj overdøvede opkaldene. Det sker ikke længere, så den tavse el-drift betyder også noget for kommunikationen, konstaterer Rasmus Nielsen.

Netop de 13 giraffer og ikke mindst de fire tidligere cirkus-elefanter er de indbyggere i parken på Lolland, der klart får mest opmærksomhed. Men de bor faktisk sammen med rigtig mange andre spændende indvånere. Totalt har Knuthenborg Safaripark omkring 700 dyr.