Lyt til artiklen:

Sådan renser du glasset i din brændeovn

00:00
Hastighed: ???x
01:46

Abonnementsartikel

Det er lidt af en luksus at kunne slå sig ned foran en brændeovn med knitrende ild, når vejret udenfor er koldt og surt. Hyggen er dog ikke helt i hus, hvis glasset i brændeovnen er så tilsodet, at man knap kan ane flammerne derinde.

Sod på glaslågen opstår typisk, når forholdene for forbrænding ikke er i top. Det kan for eksempel skyldes, at der ikke er nok træk i skorstenen, en for lav temperatur i brændkammeret, for vådt træ eller for lidt lufttilførsel. Med andre ord kan man forebygge sod ved at fyre korrekt - hvilket ikke altid lykkes lige godt. Så hvis ovnruden i din brændeovn er blevet sodet til, kan du få den ren igen med følgende enkle metoder:

Artiklen fortsætter efter annoncen

Sådan fjerner du sod på glasset

Gør et stykke sammenfoldet køkkenrulle eller avispapir let fugtigt med vand og dyp det så i den hvide, helt fine aske inde i brændeovnen. Brug det til at gnide sodlaget af glasset med cirkulære bevægelser og tør til slut efter med rent, tørt papir eller en klud. Metoden virker bedst, hvis papiret ikke er for vådt, når du dypper det i asken.

Hvis der er tale om genstridigt sod, der ikke vil gå helt af med aske-metoden, kan du prøve at rengøre glasset med vand og et par dråber opvaskemiddel på en opvredet klud. Afslut igen med at gå glasset efter med tørt køkkenrulle eller en ditto klud, og undlad at fyre op i brændeovnen, før lågen er helt tør.

Det bør du undgå

Først og fremmest er det vigtigt, at brændeovnen er helt kold, når du går i gang, for varmt glas kan i værste fald gå i stykker, hvis det kommer i kontakt med koldt vand.

Det kan være fristende at angribe et tykt lag sod med en skuresvamp eller ståluld, men det kan bestemt ikke anbefales, da det kan ridse glasset. Det er også årsagen til, at du - som nævnt i tippet ovenfor - kun bør bruge helt fin aske til at rense ovnruden med.

Kilder: Samvirke, Morsø, Jydepejsen.