Lyt til artiklen:

Miljøvenlige kabelpløkker til robotplæneklippere

00:00
Hastighed: ???x
02:06

Abonnementsartikel

I løbet af de senere år har robotplæneklipperne for alvor indtaget landet, og enhver, der har deltaget i installationen af de ledninger, der holder robotten indenfor havens grænser, kender til de mange kabelpløkker, der skal til for at holde det hele på plads.

Det vil med andre ord også sige, at der rundt om i landet er hamret tusindvis af plasticpløkker ned i plænerne, og der er tale om pløkker, der for det meste ikke bliver nedbrudt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det fik Peter Madsen fra firmaet Ingvard Madsen Aps i Kolding til at tænke sig om. Firmaet både sælger og installerer robotplæneklippere, og han var ikke tilfreds med al det plastic, han hamrede i jorden.

Passer til alle

- Jeg har monteret knap 2.000 robotplæneklippere gennem de sidste 18 år, og jeg har hamret rigtig mange traditionelle plastickabelpløkker ned i jorden. Jeg går selv meget op i økologi og korrekt affaldssortering, så derfor har jeg fået udviklet denne INMA BioHook kabelpløk, der er komposterbar og forgår i løbet af to til fire år, fortæller Peter Madsen.

Den nedbrydelige kabelpløk er hundrede procent dansk produceret. Materialet er PLA (Polylactid acid), som kommer fra for eksempel majs -og sukkerrørs produktion, og den passer til alle robotplæneklippere.

- Under udviklingen har jeg lagt stor vægt på, at den skulle være lavet af et biokomposterbart materiale og ikke bare et traditionelt bionedbrydeligt materiale. Der er nemlig forskel på bionedbrydelig og biokomposterbar. Det sidste bliver nemlig til jord, altså det forsvinder 100 procent, forklarer han.

Gennemsigtig

Den nye INMA BioHook er gennemsigtig, så den ikke er synlig efter montering, og ifølge Peter Madsen er den dobbelt så stærk som traditionelle plastikkabelpløkker.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Kabelpløkken bliver nedbrudt af mikroorganismerne i jorden, og tiden for nedbrydningen er afhængig af fugtighed, temperatur, godstykkelsen og mængden af mikroorganismer.

- Det er svært at styre naturen, men BioHook kabelpløkken vil normalt være blevet til "jord" i løbet af to til fire år, siger Peter Madsen, som er klar til at sælge den miljøbeskyttende kabelpløk fra nytår.