Lyt til artiklen:

Nytårsaften er et helvede for hunden

00:00
Hastighed: ???x
05:17

Abonnementsartikel

Det er heldigvis ikke alle hunde, der er lige følsomme over for bulder og brag, men de fleste bryder sig virkelig ikke om det. Deres hørelse er langt bedre end vores, så det er nemt at forstå, at et kanonslag kan være meget ubehageligt for hunden og skræmme den - særligt den unge hund, der ikke har prøvet det før.

Giv din hund ro i sjælen

Direktør i Agria Dyreforsikring Tine Antvorskov anbefaler først og fremmest, at du overvejer, om du skal tage din hund et andet sted hen denne aften.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det kan være et sommerhus eller et lufthavnshotel, hvor dyr er tilladt (der er en sikkerhedszone omkring lufthavne, hvor fyrværkeri er forbudt). Kan det ikke lade sig gøre, er det eneste rigtige at være i hjemmet sammen med hunden, så den ikke er alene.

Her giver Tine Antvorskov en række bud på, hvordan du kan forebygge ubehag hos din hund, hvis den skal være i hjemmet over nytår:

1. Væn din hund til støj

Det er en stor hjælp, hvis hunden i forvejen er vant til forskellige oplevelser og lyde til hverdag. Du kan med fordel tage din hund med på tur i forskellige miljøer, hvor der er "hverdagslarm" f.eks. fra arbejdsmaskiner eller andet. Det er vigtigt, at hunden bliver udsat for høje, pludselige lyde uden at blive forskrækket. Sørg for at have god afstand til en start og observer hundens reaktioner. Medbring lækre godbidder og legetøj, så hunden forbinder det, den oplever med noget positivt. Du skal være ude i god tid, hvis træningen skal have en effekt til nytår. Det handler om, at hunden skal forstå, at I ikke er i fare på trods af lydene.

Find en YouTube-video med fyrværkeri og spil det for hunden hver dag med tiltagende styrke. Sørg for at have lækre godbidder klar, så du kan kaste dem på gulvet til hunden, hver gang der er et brag. Bliver hunden bange, når der skrues op, så skru ned igen en dag eller to.

Du skal selv lade som ingenting, og det er en god ide, at have radio eller tv kørende samtidig, så det hele er så hverdagsagtigt som muligt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hvis din hund generelt reagerer meget negativt på høje lyde, anbefaler Agria Dyreforsikring, at du tager kontakt til din dyrlæge eller en professionel adfærdsbehandler, så du ikke gør mere skade end gavn ved træning.

2. Luft hunden på dagen

Sørg for at din hund får rigeligt med motion op til nytår, og tag gerne din hund med ud på en lang gåtur tidligt på selve dagen. På den måde vil hunden have mere brug for hvile om aftenen, og kan have lettere ved at slappe af, når først skuddene begynder.

Det er en dårlig ide at slippe hunden (og slet ikke om aftenen), da hunde, der normalt ikke er bange for fyrværkeri stadig kan blive bange og løbe væk, hvis de bliver forskrækkede. For nogle hunde kan det være nødvendigt med snor på selv ved lufteture i haven. De kan finde på at hoppe over hegn og havelåger, hvis de bliver rigtigt bange. Vær sikker på, at dine kontaktoplysninger er tydeligt markeret på hundens halsbånd i tilfælde af, at den alligevel skulle stikke af.

3. Indret en "sikkerhedszone"

Når det buldrer og brager udenfor, er det vigtigt, at hunden har et rum i hjemmet, hvor den kan føle sig tryg. Vælg et rum, gerne et uden vinduer, som er placeret så langt fra larmen som muligt. Hvis rummet har vinduer, kan du dække ruderne til med gardiner og tæpper, som isolerer for lyd og lys.

Placer hundens kurv i et hjørne i rummet, og forsøg at vænne din hund til at være i rummet et stykke tid før nytårsaften.

Artiklen fortsætter efter annoncen

På selve aftenen kan du sætte en radio i rummet Eller måske et tv, så I sammen kan hygge jer, mens det går løs udenfor. Jo tættere I kommer på midnat, jo højere skruer du op for radioen eller tv'et. Den gradvise stigning i volumen gør, at hunden vænner sig til radiolyden, som måske kan maskere bragene udenfor.

Sørg for, at hunden har vand og god underholdning, f.eks. noget lækkert at gnave i.

Det er altid bedst at tilbringe aftenen sammen med hunden. Du skal ikke lukke den ind i rummet og lade den være alene. Sæt dig i rummet med hunden, og læg dig evt. sammen med hunden på gulvet eller i sofaen, hvis den synes meget urolig.

4. Beroligende tøj og halsbånd

Afstress din hund med et adaptil-halsbånd. Det er et halsbånd specielt designet til at berolige kæledyret. Det kan købes på apoteket. Du kan også iklæde din hund en body wrap eller en thundershirt i timerne op til nytårsaften. Det fungerer som noget tætsiddende tøj, som har en beroligende effekt.

5. Giv din hund medicin

Hvis du har en hund, der har tendens til at blive alvorligt påvirket af angst nytårsaften, skal du kontakte en dyrlæge i god tid forinden for at få recept på beroligende medicin.

Artiklen fortsætter efter annoncen

6. Køb lydløse raketter

Skån din hund for støjgener ved at købe lydløse raketter. Raketterne har et lige så flot visuelt udtryk som de normale, men braget er markant lavere.

7. Undgå unødigt fyrværkeri

? Selv hvis din hund ikke er bange for fyrværkeri, er det dumt at udsætte den unødigt. Luft f.eks. aldrig din hund lige omkring midnat nytårsaften. Mange hunde går gennem både deres første og andet nytår uden at vise tegn på frygt, men de kan godt udvikle en frygt for fyrværkeri på deres ældre dage.

8. Dagene derpå

I dagene efter nytår ligger der ofte både affyret og uaffyret fyrværkeri rundt omkring, så hold godt øje med din hund, når I går tur, så den ikke kommer til at spise krudt, træpinde eller træder i glasskår fra flasker. Det kan være en god ide at holde hunden i snor dagen efter, da der stadig kan være nogle, der fyrer fyrværkeri eller kanonslag af.