Lyt til artiklen:

Slut med gratis bæreposer

00:00
Hastighed: ???x
01:39

Abonnementsartikel

- Langt størstedelen af vores plastikaffald går i dag op i røg i de store forbrændingsovne. Det er både dårligt for klimaet og naturen. Nu forbyder vi de plastikposer, som typisk ikke bliver genbrugt. Man kan stadig købe en bærepose til sine varer, men fremover vil de koste mindst fire kroner uanset størrelse. På den måde vil vi alle aktivt skulle beslutte, om vi virkelig har brug for en pose, siger miljøminister Lea Wermelin.

Genbrug bæreposen

Mindsteprisen på fire kroner for en bærepose uanset størrelse eller materiale giver et klart signal om, at det kan betale sig at genbruge sine bæreposer og ikke smide dem væk efter kun én gangs brug.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Tempoet i den grønne omstilling skal op, og vi skal genbruge og genanvende meget mere, end vi gør i dag. Forbuddet mod gratis bæreposer er ét skridt i opgøret med en brug-og-smid-væk kultur. Den mængde plastikaffald, der hvert år udledes i verdenshavene svarer for eksempel til, at en hel lastbil med plastik bliver tømt i havet hvert eneste minut. Det skal vi have lavet om på, siger Lea Wermelin.

Forbuddet mod udlevering af tynde plastikbæreposer med og uden hank og mindsteprisen på 4 kroner trådte i kraft 1. januar 2021. Reglerne er vedtaget af regeringen og et bredt flertal i Folketinget.

De helt små tynde plastikposer, som vi kender fra frugt/grønt-afdelingen til for eksempel frugt og grønt vil stadig være lovlige, da de tjener et formål i forhold til at undgå madspild og fødevarehygiejne. Forbruget af denne type plastikposer er relativt lille i Danmark.