Lyt til artiklen:

Sådan pudser du nemmest vinduer

00:00
Hastighed: ???x
02:16

Abonnementsartikel

Hvis du spørger fem forskellige mennesker om, hvad der er det bedste middel at pudse vinduer i, vil du sagtens kunne få fem forskellige svar. Nogle foretrækker glasrens fra supermarkedets hylder, mens andre sværger til egne opskrifter. Et skvæt salmiakspiritus, sprit eller eddike i vaskevandet er meget populært, men mere kreative bud som sprinklervæske eller skylle- og afspændingsmiddel er også i omløb.

Som regel er der dog ingen grund til at bruge mere eller mindre kras kemi for at få flotte, blanke ruder uden striber. I langt de fleste tilfælde kan du nøjes med en simpel vandblanding, nogle få gode redskaber samt en lille smule teknik.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Sådan renser du glasset i din brændeovn

Se også:

Sådan renser du glasset i din brændeovn

Grej:

En vinduesskraber af ordentlig kvalitet er et must, men derudover behøver du ikke at nørde så meget med udstyret. Professionelle anvender en vinduesvasker, også kaldet en indsæber/indvasker, til at sæbe ruder ind med, men du kan sagtens bruge en svamp eller blød børste i stedet.

Forvaskede, udtjente viskestykker er ideelle til at tørre kanterne efter med, da de suger godt. Men har du ikke lige sådan nogle på lager, kan det betale sig at købe et vaskeskind eller et par store fiberklude, der er beregnet til glas.

Vaskevand:

En spandfuld koldt vand - eller varmt vand i frostvejr - med en lille sjat håndopvaskemiddel er alt, der skal til, hvis dine vinduer bare er almindeligt snavsede. Bor du i et område med meget hårdt vand, kan du også tilsætte en smule husholdningseddike, som forebygger kalkpletter på ruderne. Skift vandet så snart, at det begynder at blive beskidt, så du ikke ender med blot at omfordele snavset på ruderne.

Teknik:

En prof vinduespudser skraber sæbevandet af ruden i sindrige baner med drej og sving, der er en kunstskøjteløber værdig, men en mere enkel tilgang kan også gøre det. Start foroven, for eksempel i det venstre hjørne, og arbejd dig så nedefter i en omvendt S-bevægelse. Skrab glasset med et jævnt pres i én ubrudt bevægelse med overlap på de forgående baner, så du undgår striber.

Ved små ruder, som på billedet her, hvor det ikke er muligt at få schwung på skraberen, får du det bedste resultat ved at skrabe sæbevandet af i en ubrudt vandret bevægelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Til slut tørres alle kanter af med en helt tør klud, ligesom det er smart at tjekke ruden for løbere, inden du pakker dit grej væk.

Kilder: Samvirke, Bauhaus