Lyt til artiklen:

Verdens stærkeste traktor lever igen

00:00
Hastighed: ???x
02:23

Abonnementsartikel

Man kan ikke holde en god traktor nede. Det må være essensen af historien om verdens stærkeste traktor, The Big Bud 747, som efter en del år på museum er vendt tilbage til der, hvor den hører hjemme: på markerne.

The Big Bud 747 er selvfølgelig amerikansk. Nærmere betegnet blev den bygget i 1977 af Ron Harmon og firmaet Northern Manufacturing Company i Montana, USA.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Fra starten var den enorme maskine verdens suverænt stærkeste traktor, da den fra fabrikken blev født hele 760 hestekræfter. Senere skulle det tal vokse drastisk.

The Big Bud 747 måler 8,23 meter i længden, 6,20 meter i bredden og er 4,24 meter høj. Vægten er på 48 ton, men med fuld tank - 3.800 liter diesel - når den over 50 ton. Til gengæld har den ikke så mange gear, blot seks frem og et enkelt tilbage.

rich-media-2
Med tanken fuld af diesel vejer den enorme maskine over 50 ton. Foto: Wikipedia.

USA rundt

De første ejere var fra Bakersfield, Californien. Her blev den brugt i 11 år brugt til dybdepløjning på bomuldsmarkerne. Herfra gik turen via flere ejere blandt andet over Florida i det sydlige USA, indtil den i 1997 endte tilbage nær fabrikken i Montana, hvor den blandt andet blev brugt til at trække en 24 meter bred harve.

I 2009 røg The Big Bud 647 på pension og har været udstillet på forskellige museer i USA, indtil den for nyligt blev trukket ud af pensionisternes rækker og sat i arbejde på ejernes marker i Big Sandy, Montana, hvor den nu atter til de mange besøgenes begejstring trækker rundt på den kæmpestore harve.

Byggede veteran tandemtraktor ud fra billede

Se også:

Byggede veteran tandemtraktor ud fra billede

Ekstra kræfter

Undervejs i den lange karriere har The Big Bud 647 fået lagt ekstra muskler på, så maskinens 16 cylindre i dag leverer imponerende 1.100 hestekræfter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Til sammenligning kan vi nævnte et par af de nærmeste giganter på markedet: John Deere 9620RX kommer med 620 hestekræfter, New Hollands T9.700 når op på 682 hestekræfter, og Case IH Steiger Quadtrac 620 rammer de 692 hestekræfter.

Så der er stadig lang vej for de nuværende giganter, hvis de vil overgå The Big Bud 647.

Potent og populær svensk klassiker

Se også:

Potent og populær svensk klassiker