Lyt til artiklen:

Skal hunden have overtøj på?

00:00
Hastighed: ???x
02:15

Abonnementsartikel

Januar og februar er årets koldeste måneder i Danmark. Kulden kalder på varme vinterstøvler og vanter, men om vores kæledyr også skal klædes på til årstiden er et omdiskuteret emne, som kan dele vandene mellem hundeejere.

Pelsen afgør behovet

Ifølge dyrlæge Mogens Brix fra Agria Dyreforsikring er der stor forskel på, om man taler om en lille og tyndpelset dansk-svensk gårdhund, en mellemstor langpelset jagthund som f.eks. en setter uden underpels, eller om man taler om en cocker spaniel eller en labrador, der begge har en tykkere og isolerende underpels.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- Alle hunde er forskellige, og derfor er behovet for overtøj ikke ens. Man kan fristes til at tro, at små hunde, grundet deres lille størrelse, vil fryse mere end andre hunde, men sådan hænger det ikke sammen. Det afgørende, som bestemmer, om hunden kan holde varmen eller ej, er hundens pelstykkelse og underuld. Herudover har hundens alder og sundhedstilstand også en betydning, siger Mogens Brix.

Ikke mode, men isolering

Han tilføjer samtidig, at hunde generelt ikke kan generere mere varme ved at indtage mere foder. Skal hundeejerne gøre en forskel for deres firbenede venner i vinterkulden, må de give hundene et varmt sæt tøj. Det er altså ikke et spørgsmål om mode for hundeejeren, men et reelt behov for ekstra isolering. - Man kan tydeligt se på hunden, hvis den fryser. Bevæger den sig frit på gåturen eller ryster den? Hvis hunden har en forkrampet kropsholdning, tyder det på, at den er kold, siger Mogens Brix.

Bliver hunden alvorligt nedkølet, er den mere modtagelig overfor sygdomme på samme måde som mennesker. De kan blive forkølede og svækkede. Kropsdele, der stikker ud, som ører, halespids og pungen hos hanhunde, er mest udsat for kulden. I de helt grelle tilfælde kan de få skader på poter, snude og ører.

Seks hunderacer uden underuld

Hunde, der ikke bærer på et tykt lag underuld, er mindre modstandsdygtige overfor kulde sammenlignet med andre hunde. Ejer du en af hundene på listen, skal du være ekstra opmærksom på beklædning: 1) Korthåret hønsehund.2) Granddanois.3) Korthåret gravhund.4) Korthåret chihuahua.5) Staffordshire bull terrier.6) Dansk-svensk gårdhund.