Lyt til artiklen:

Danskerne mangler viden om at bo bæredygtigt

00:00
Hastighed: ???x
03:40

Abonnementsartikel

Byggeriet og brugen af bygninger står på verdensplan for op mod 40 procent af udledningen af drivhusgasser og er derfor en vigtig nøgle i forhold til at nå både nationale og globale klimamål. Det gælder også vores boliger - både vores adfærd i hjemmet, og når vi bygger nyt eller bygger om. Heldigvis er mange danskere interesseret i at bo mere bæredygtigt. Det viser en undersøgelse, som Gallup har foretaget for Videncentret Bolius og Realdania. Kun fire procent af de 2.040 adspurgte svarer, at de ingen interesse har i at bo mere bæredygtigt, mens 44 procent i høj grad eller meget høj grad er interesseret.

Men hvor det efterhånden er almen viden, at vi bør flyve mindre og spise mindre kød, så svarer 23 procent i undersøgelsen, at manglende viden er en af de største barrierer for at leve bæredygtigt i boligen.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Det skal være lettere

Derfor vil Bo Bæredygtigt - en ny indsats fra Videncentret Bolius og foreningen Realdania - gøre det lettere for danskerne at træffe de bæredygtige valg. - Der er et stort potentiale i at få danskerne til at fokusere mere på bæredygtighed i deres bolig. Vi udleder store mængder CO2, når vi bygger nyt, bygger om og bygger til, men også bare når vi bor i vores boliger. Vi ved nu, at interessen for at bo bæredygtigt er stor, og at det i første omgang bl.a. er viden, der mangler, siger Ulrik Heilmann, adm. direktør i Videncentret Bolius. Bo Bæredygtigt skal fra 2021 og frem arbejde for at få danskerne til at vælge mere bæredygtigt og for eksempel sænke klima-aftrykket fra boligen. Det handler både om adfærd og forbrug i dagligdagen og om de valg, der skal tages ved større eller mindre bygge- og renoveringsprojekter. Det vil blandt andet ske med oplysningskampagner og samarbejder med andre aktører, og så bliver det en ambition at få danskerne til at tage de gode råd til sig, dele deres egne erfaringer og indgå i fællesskaber om at nedbringe CO2-aftrykket. Bo Bæredygtigt er en del af den filantropiske forening Realdanias samlede indsats for at fremme bæredygtighed inden for sit arbejdsfelt - det byggede miljø.

Afgørende fokus

- Byggeri og bygninger er et afgørende fokus i klimakampen og i arbejdet for en mere bæredygtig fremtid. Lige fra byggesektoren og til den enkelte families hjem. Det er en vigtig opgave at bidrage til, at danskerne får mulighed for reelt at træffe bæredygtige valg i deres egen bolig. Vores datterselskab Videncentret Bolius er årligt i kontakt med 1,5 mio. danskere, der bl.a. på bolius.dk søger viden om boligen, og er derfor de helt rigtige til at stå i spidsen for denne opgave, siger filantropidirektør Nina Kovsted Helk fra Realdania.

5 nemme ting, du kan gøre

1. Reparér i stedet for at smide ud. Selvom det nogle gange er billigere at købe nyt i stedet for at reparere, giver det god mening at reparere, da det forlænger levetiden af det, vi allerede har.

2. Sænk temperaturen indendørs. Du kan spare både energi og penge på at skrue et par grader ned for varmen, og for hver grad du sænker temperaturen i boligen, kan du spare cirka fem procent på varmeregningen. Der bør dog minimum være 17-18 grader i alle rum.

3. Spar på strømmen i hverdagen. Vi har mange ting, der bruger strøm. Vær bevidst om, hvad du bruger, og sluk det helt, når ikke du bruger det.

Artiklen fortsætter efter annoncen

4. Lån en boremaskine. En boremaskine bliver i sin levetid i gennemsnit brugt 12 minutter. Lån værktøj af dine naboer og lån selv dit eget ud.

5. Stil krav til din håndværker. Det er ikke en garanti, at din håndværker tænker bæredygtighed, når der skal udføres arbejde.