Lyt til artiklen:

Fup eller fakta: Kan man rense messing med ketchup?

00:00
Hastighed: ???x
02:43

Abonnementsartikel

Har du også hørt husrådet om, at man kan gøre ting af messing flot blanke ved at smøre dem ind i ketchup? Det er et af de tip, der har cirkuleret på internet, siden nettet var barn, og rådet lyder så bizart, at man næsten ikke kan undgå at fundere over, om det mon kan passe.

Så da der forleden dukkede et par gamle fyrfadsstager af messing op under en oprydning her i huset, lå det lige for at teste tippet. For det første havde de små stager ikke set et pudsemiddel i årevis, og for det andet er de købt for en slik på et loppemarked - så tabet ville altså være til at overse, hvis eksperimentet skulle gå grueligt galt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Teorien er, at syreindholdet i tomaterne får has på de mørke belægninger på messinget, så det kommer til at skinne igen. Opskriften varierer lidt fra kilde til kilde, men alle er enige om, at man blot smører messinggenstanden ind i ketchup, lader det virke et stykke tid, hvorefter man skyller stadset af og tørrer efter. Meningerne er til gengæld delte om virketiden, som spænder lige fra 10 minutter til en hel time.

rich-media-2
UNDER: Det er en snasket affære at smøre tingene ind i ketchup, men det er klart nemmere end at pudse og polere dem. Foto: Lise T. Christiansen.

Markant resultat

I testen her blev den ene af stagerne derfor befriet for ketchup efter 10 minutter. Resultatet var hæderligt: Selv om stagen stadig har en del anløbne pletter, er den tydeligvis blevet blankere. Den ville ikke stå for en nærmere inspektion hos en sirlig person, men den er bestemt pænere end før.

Med det første delresultat i hus blev det lidt sjovt at se, om effekten ville være markant bedre på den anden messingstage, som fik lov at stå indsmurt i ketchup i en time. Og jo, stagen er dels blankere, dels mindre plettet - om end der stadig er spor efter de værste pletter.

Nogle hævder, at metoden også virker på kobber, så for god ordens skyld dyppede jeg halvdelen af en 50-øre, som jo indeholder kobber, i ketchup og lod den ligge i en time. Det markante resultat kan du se sammen med fyrfadsstagerne på "efter"-billedet.

rich-media-3
EFTER: Stagen til venstre fik 10 min. med ketchup, mens den til højre og mønten fik en time. Men selv om metoden har haft en positiv effekt her, kan den desværre ikke anbefales. Foto: Lise T. Christiansen.

Kæmpe forbehold

Alt i alt virker det som et rimeligt positivt udkomme af eksperimentet, da både stagerne og mønten blev væsentligt renere af ketchup-behandlingen. Men alligevel kan jeg ikke anbefale metoden. I hvert fald kun med et kæmpe forbehold.

Artiklen fortsætter efter annoncen

For en sikkerheds skyld tjekkede jeg en del brugererfaringer med metoden på nettet. Her viste det sig, at flere desværre havde fået ødelagt deres messingting, som var blevet uopretteligt skjoldede og/eller matte efter indsmøringen i ketchup.

Årsagen til, at det gik fint hos mig og galt hos andre, kan man kun gætte på. Et bud kunne være, at nogle producenter giver deres messing en lakfinish, der så er blevet skadet af ketchuppen. Uanset hvad, må konklusionen være, at ketchup-metoden kun er for de risikovillige, mens butikkernes pudsemidler er de sikre valg, når dine ting af messing og kobber skal stråle.